MENIU

Autobuzul futurist chinezesc care trece peste mașini este o mare PĂCĂLEALĂ

Un test al deja faimosului autobuz chinezesc care permite mașinilor să circule pe sub el a alimentat speranțele că futurista mașinărie va circula în scurt timp pe șosele. Realitatea contrazice însă aceste așteptări.

Mai multe publicații din China au atacat proiectul autobuzului suspendat TEB (Transit Elevated Bus) și au acuzat compania că și-a indus în eroare investitorii, exagerând fezabilitatea mijlocului de transport.

În primul rând, se pare că testul realizat zilele trecute și trâmbițat de o mulțime de publicații din întreaga lume nu a fost un test real, în condiții de trafic.

Testul nu a avut loc într-un oraș și s-a desfășurat pe doar 300 de metri - lucru pe care compania -a admis mai târziu, scrie People's Daily.

Alte ziare pun sub semnul întrebării modul în care autobuzul va funcționa.

Concret, înălțimea maximă a vehiculelor care pot trece pe sub TEB trebuie să fie de doar 2.1 metri. Dar multe vehicule - camioane, dubițe, autocare, depășesc această înălțime. Metoda prin care aceste vehicule vor fi împiedicate să intre sub TEB nu este cunoscută.

La fel de necunoscut este și modul în care TEB-ul va interacționa cu mașinile de pe șosea. Principala întrebare: va fi capabil să ia curbele și, mai ales, cum va influența asta traficul?

ALte ziare, printre care Global Times și Sina aruncî niște acuzații mult mai grave. Cele două publicații spun că proiectul TEB at fi fost finanțat printr-o schemă menită să înșele investitorii.

Nu în ultimul rând, TEB-ul nu este nici pe departe un autobuz, așa cum a fost catalogat, ci, din moment ce merge pe șine, un tren toată ziua.

TEB, scurtă fișă tehnică

Futuristul autobuz TEB are lungimea de 22 de metri, 7,8 metri lățime și înălțimea de 4,8 metri, rulând la o înălțime de 2 metri față de carosabil, astfel încât mașinile aflate în trafic, pe două benzi de circulație, pot trece pe sub el. Odată ce aceste autobuze vor primi undă verde și își vor începe misiunea de transport public, vor circula cu viteza de până în 65 km/h pe niște șine speciale montate de-a lungul benzilor de circulație, potrivit Agerpres.

Spațiul generos rezervat pasagerilor seamănă mai mult cu salonul de așteptare al unui aeroport modern decât cu un banal autobuz pentru transportul public. Capacitatea maximă de transport este de 300 de persoane, însă proiectul inițial pentru acest sistem de transport propunea o soluție cu 4 vagoane, caz în care un singur autobuz TEB poate ajunge să transporte până la 1.200 de pasageri. Conform producătorului, o unitate de transport TEB poate înlocui 40 de autobuze convenționale.

Mai multe articole despre:
China autobuz TEB