MENIU

Austriecii de la OMV au dat în judecată statul român

Grupul austriac OMV, proprietarul Petrom, a dat în judecată România, la Curtea Internaţională de Arbitraj, pentru că statul român nu a respectat prevederile din contractul de privatizare legate de plata daunelor de mediu.

OMV a acţionat în judecată statul român la data de 7 martie, la Curtea de Arbitraj de la Paris, pentru că Guvernul nu a plătit o parte din cheltuielile legate de poluarea istorică şi de dezafectarea sondelor, potrivit datelor care apar în raportul pe 2016 al companiei austriece.

"În aprilie 2016, OMV a notificat statul român cu privire la o serie creanţe neplătite de partea română în legătură cu anumite obligaţii de dezafectare a unor sonde şi de refacere a mediului, în valoare cumulată de aproximativ 34 milioane de euro. Începând cu data trimiterii acestei notificări, elaborată în baza clauzelor acordului de privatizare, OMV şi statul român au avut la dispoziţie 180 de zile pentru a rezolva în mod amiabil neînţelegerea. Acest termen a expirat în 19 octombrie 2016, iar pe 7 martie 2017 OMV a iniţiat procedurile de arbitraj împotriva statului român, în concordanţă cu regulamentele Camerei Internaţionale de Comerţ de la Paris", scrie în raport.

OMV AG a solicitat Statului român rambursarea către OMV Petrom a cheltuielilor suportate de acesta din urmă în legătură cu decontaminarea unor situri poluate istoric (înainte de privatizarea Petrom) și cu abandonarea unor categorii de sonde, în valoare de aproximativ 86 milioane de euro. 

Începând cu anul 2009, OMV AG a solicitat în nenumărate rânduri rambursarea acestor cheltuieli, însă, până la acest moment, statul român a rambursat aproximativ 18 milioane de  euro.

Având în vedere că pentru anumite cereri de rambursare în valoare de 34 milioane de euro nu au fost identificate soluții în baza Contractului de privatizare Petrom, OMV AG a depus o notificare de dispută.  De la momentul depunerii acestei notificări, conform Contractului de privatizare Petrom, OMV AG și Statul român au avut la dispoziție 180 de zile pentru a soluționa pe cale amiabila acest diferend.
Nu a fost identificată o soluție amiabilă; drept urmare, o cerere de arbitraj a fost depusă la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris.

Despăgubiri de 542 de milioane de euro
Suma de aproximativ 2.46 miliarde RON (aproximativ 542 milioane EUR) din situațiile financiare reprezintă valoarea estimată prezentă a întregii creanțe asupra Statului român (inclusiv cererile nerambursate încă). Această valoare include și lucrările viitoare care urmează să fie efectuate de către companie și care trebuie rambursate conform prevederilor contractului de privatizare, unele dintre ele până în 2034. Rambursarea acestor cheltuieli se va solicita Statului român progresiv, pe măsură ce lucrările vor fi finalizate.

Potrivit Anexei P la Contractul de privatizare Petrom, precum și principiilor europene conform cărora poluatorul plăteste- costurile remedierii poluării cauzate înainte de privatizare (poluarea istorică) vor fi rambursate de către Statul român, în condițiile îndeplinirii anumitor cerințe.

Motivația constă în faptul că Statul român, prin companiile deținute, a exploatat zăcăminte petroliere timp de peste 50 de ani.


Practic, OMV Petrom acţionează ca un agent de decontaminare în numele Statului român, plătind pentru operațiunile de decontaminare, valoarea acestor costuri urmând să fie recuperată de la Statul român.

OMV Petrom a acționat și continuă să acționeze în vederea remedierii mediului afectat de poluarea istorică, pentru a asigura respectarea obligațiilor privind protecția mediului asumate de către Statul român cu ocazia aderării la UE, precum și a obligațiilor stabilite de autoritătile de mediu din România prin programele de conformare.

Mai multe articole despre:
privatizare OMV Petrom