MENIU

Austria, gata să CEDEZE în fața Rusiei? Ce MUTARE se pregătește să facă grupul energetic OMV

Sigla grupului austriac OMV

Grupul energetic austriac OMV, unul dintre cei mai mari importatori de gaze rusești, este gata să deschidă conturi în ruble la Gazprombank în Elveția, relatează Financial Times, în ediția de joi, citând persoane care au cunoștință de aceste demersuri, potrivit HotNews.ro.

Informația vine în contextul în care guvernul austriac a anunțat, încă de miercuri, că livrările de gaze naturale rusești către această țară continuă fără restricții și nu există niciun indiciu că acest lucru se va schimba, în timp ce se străduiește să găsească surse alternative, 

Un purtător de cuvânt al OMV a declarat, pentru Reuters, că societatea lucrează la o soluție care să respecte sancțiunile, dar a refuzat să precizeze dacă aceasta înseamnă utilizarea conturilorîn ruble, mai arată sursa citată.

Publicația britanică a scris și că grupul Eni din Italia, un alt mare client al Gazprom, își evaluează în prezent opțiunile avute în acest sens. Compania susținută de guvernul italian are timp până la sfârșitul lunii mai, când va trebui să facă următoarea plată pentru livrările rusești, pentru a lua o decizie finală, le-au spus oficiali italieni jurnaliștilor de la Financial Times.

Eni a refuzat să comenteze informațiile din media.

Până în prezent, Ungaria a decis să facă, din nou, notă discordantă față de restul țărilor europene, anunțând că va folosi schema de plată în ruble pusă în aplicare de Moscova pentru a plăti gazele şi petrolul rusesc. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, oficialul de la Budapesta susținând că această situaţie este decisă de ”infrastructură”. 

În prezent, situația din Europa nu este nici pe departe grozavă în ceea ce privește importurile de gaze rusești. Mai exact, Polonia și Bulgaria nu vor mai primi deocamdată gaze naturale din Rusia, asta după ce concernul de stat Gazprom a anunțat sistarea exporturilor în cele două țări. 
 
Germania urmărește cu atenție situația. "Observăm cu atenție situația. În prezent, siguranța aprovizionării în Germania este pe mai departe garantată", a declarat la Bonn un purtător de cuvânt al agenției rețelelor de aprovizionare din Republica Federală. 
 

La sfârșitul lunii martie, președintele Vladimir Putin a semnat un decret prin care ordona contractorilor străini ai Gazprom din așa-zise "țări ostile" să plătească pentru gazul rusesc doar în ruble, altfel fiind amenințate cu sistarea livrărilor.

Surse din industria energetică poloneză au declarat pentru Onet că au fost luate în calcul diverse scenarii și că "datorită implementării strategiei guvernului de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze, Polonia este pregătită să obțină gaze din diverse direcții prin infrastructura de transport Gaz-System, care a fost dezvoltată în mod consecvent în ultimii ani".