MENIU

Augustin Zegrean, la Realitatea PLUS: ”Starea de urgență poate fi prelungită”

Fostul președinte al CCR - Augustin Zegrean a declarat, la Realitatea PLUS, președintele ar trebui să prelungească starea de urgență cu câteva zile deoarece legea care se votează în Parlament nu poate intra în vigoare mai devreme de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

”Dreptul constituțional la nivelul acesta este destul de complicat, ar trebui să apeleze la oameni care mai știu. Președintele poate prelungi starea de urgență dacă vrea și dacă se impune. Nu există un termen minim, poate prelungi două-trei zile, doar unul maxim, de 30 de zile. Legea privind starea de alertă, stipulată prin ordonanța 21/2004 este în vigoare. Regula este că se aplică legea în vigoare. Chiar dacă vor spune astăzi că legea este neconstituțională. Deciziile Curții sunt obligatorii de la publicarea în Monitorul Oficial”, a declarat Augustin Zegrean, la Realitatea PLUS.

CCR are pe agenda de azi sesizarea Avocatului Poporului, care ridică o excepție de neconstituționalitate. "Avocatul Poporului considera ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 21/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, nu respecta principiul previzibilitatii legii prin definirea defectuoasa a 'starii de alerta', care, neavand consacrare constitutionala, presupune o circumstantiere detaliata, la nivel infraconstitutional, a cazurilor in care se poate declara.

Mai multe articole despre:
augustin zegrean