MENIU

DECIZIE de ultimă oră pentru șefia DNA. Cine va conduce Direcția

<p>DNA</p>

Anca Jurma a anunțat, luni, că nu va mai continua ca interimar la șefia DNA. Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, marți, pentru Realitatea TV, la finalul unei ședințe fulger în care s-au căutat soluții pentru șefia Direcției, că aceasta va fi condusă, în perioada următoare, de unul dintre adjuncți. Potrivit unor surse Realitatea TV, acesta va fi Călin Nistor. Mandatul lui Jurma expiră mâine.

Direcția Națională Anticorupție va fi condusă, în perioada următoare, de unul dintre adjuncții săi, Călin Nistor, conform reglementărilor interne ale DNA. Anunțul a fost făcut de procurorul general, Augustin Lazăr, la finalul unei ședințe în care s-au căutat soluții pentru șefia Direcției, după decizia Ancăi Jurma de a nu-și mai prelungi mandatul interimar.

Cine este Călin Nistor

Călin Nistor este unul din procurorii cu cea mai mare vechime din DNA, structura centrală, a instrumentat dosare importante, nu face parte din echipa cu care Laura Codruța Kovesi a condus DNA, în ciuda funcției de procuror-șef adjunct.

În 2013, presa scria despre Călin Nistor cum a anchetat 45 de dosare de corupție în 7 ani, fără nicio achitare. Atunci, Daniel Morar îl nominalizase pentru conducerea DNA.

Recent, Călin Nistor vorbea despre achitările din instanță. În august 2018, când a fost stabilit un grup de lucru în DNA, în contextul achitărilor pe bandă rulantă, Călin Nistor spunea: "Pentru procurori, cel mai mare rebut profesional este o achitare. Când trimiţi în judecată o persoană, trebuie să te asiguri că ai toate probele care să justifice legalitatea şi temeinicia trimiterii acelei persoane în judecată. Achitările în cauzele penale pot fi clasificate pe două categorii: imputabile pentru procuror, care sunt cele mai grave şi neimputabile."

Călin Nistor are o vechime de 23 de ani în magistratură. Din 2006, se află în DNA.

Pe de altă parte, Tudorel Toader e decis să meargă până la capăt în conflictul cu Lazăr. Ministrul Justiției vrea să apeleze la Curtea Constituțională pentru a-l destitui pe procurorul general.

”În cazul lui Lazăr motivele revocării sunt mai evidente, mai multe decât în cazul lui Kovesi. Eu cred că vom sesiza CCR din nou pentru că astfel de abuzuri nu pot fi lăsate să continue, nici la nivelul procurorilor, nici la nivelul președintelui. Cel mai probabil vom face apel din nou la decizia CCR, care o să ne spună, cred eu, aceeași dezlegare”, a declarat ministrul justiției la Antrena 3, citat de Realitatea TV.

Tudorel Toader a mai spus că ”nu putem sta după președinte să vedem dacă a avut timp să citească. Statul ăsta de drept nu este la voința cuiva”.

Ministrul Toader susține că nici refuzul de a-i numi pe cei cinci procurori în funcții de conducere nu este justificată și că pretinsa nelegalitate în cazul Adinei Florea nu există.

”Eu n-am spus că reiau procedura celor cinci, ci continui procedura. Voi trimite și aceste adeverințe recente de la CNSAS în care spune că nu se pune problema colaborării, dacă nu soluția este aceeași, Curtea Constituțională”, a mai spus Toader.

De altfel, ministrul justiției a afirmat că, în opinia sa, nu crede ”că cineva se mai îndoiește că trebuie luate măsuri radicale”.


Mai multe articole despre:
Augustin Lazăr