MENIU

Bursieri de merit cu mediile 1, 2, 3 și 4. Situații absurde create de noua lege a Educației

Noile reglementări privind acordarea burselor dau naștere unor situații absurde. În mai multe județe sunt elevi care primesc burse de merit deși au intrat la licee sau școli profesionale cu medii mai mici de 2. Conducerile instituțiilor spun că nu au motive să nu acorde banii, pentru că așa prevede legea. 

Potrivit INSTRUCȚIUNILOR nr. 31.027/26.09.2023 referitoare la punerea în aplicare a prevederilor Metodologiei-cadru de acordare a burselor, bursele de merit pentru elevii de clasa a IX-a se vor acorda pe baza mediilor de admitere în învățământul liceal sau profesional, în limita a 30% din numărul de elevi.

 

În baza acestei reglementări, un elev de la Liceul Tehnologic Agricol Bărcănești va primi, anul acesta, bursă de merit, pentru media 1,97, potrivit Observator Prahovean.

 

„Este un elev de la profesională. A intrat cu media 1,97 și s-a încadrat să primească această bursă de merit, potrivit metodologiei – cadru. Avem, la noi în liceu, 46 de elevi care primesc această recompensă în bani. Noi aplicăm legea în forma în care este ea, indiferent de cât de normală sau nu este o astfel de situație”, a precizat directorul liceului.

 

Și în județul Sibiu au fost semnalate 2 cazuri de bursă de merit pentru elevi care au medii sub 2. Potrivit jurnaliștilor de la turnulsfatului.ro, 1,59 este cea mai mică medie din județul Sibiu pentru care se acordă bursa de merit. Tot în Sibiu mai sunt alți elevi cu medii sub cinci care vor primi o astfel de bursă, mai scrie publicația.

 

„Burse de merit cu medii sub 5 apar doar la clasa a IX-a unde se ia în discuție media de admitere în liceu sau în învățământul profesional, media calculată doar la elevii care au susținut Evaluarea Națională la sfârșitul clasei a VIII-a și au ocupat un loc prin repartizare computerizată sau repartizare în învățământul profesional”, au explicat reprezentanții ISJ Sibiu, potrivit sursei citate.

 

Anterior, in presă a mai fost mediatizat cazul unui elev în aceeași situație, dar cu media 4,59.

 

Patradoxal, elevi care învață la licee de top și medii care trecu mult peste 9 nu primesc bursă de merit, pentru că nu se încadrează în procentul de 30% dintr-o clasă, impus de ministerul Educației.