MENIU

Au găsit o cutie în bibliotecă, cu mesajul: "Să se deschidă când se termină". De necrezut ce era!

Un bibliotecar din New York a avut parte de şansa vieţii sale atunci când a descoperit o cutie acoperită de praf, într-un colţ al bibliotecii, alături de un mesaj bizar: "Să nu se deschidă până când nu se termină războiul".

John Rathe, bibliotecarul care a făcut descoperirea, nu a înţeles despre ce era vorba şi ce ar putea fi atât de sensibil pentru a fi nevoie să fie ascuns pe durata războiului. Bărbatul a scos din cutie câteva pacheţele de ceai şi seminţe, pamflete turistice şi publicitare, dar şi câteva ediţii ieftine ale unor clasici ai literaturii.

Atunci când s-a uitat mai bine a descoperit despre ce era vorba: în cutie erau ascunse sute de pamflete împotriva nazismului, la fel ca şi câteva ediţii miniaturale ale unor ziare germane împotriva nazismului, tipărite pe hârtie igienică sau fotografiate.

Înăuntrul pacheţelelor de seminţe sau de şampon erau hărţi ale tuturor centrelor de concentrare din Germania nazistă, iar pamfletele turistice ascundeau pamflete care descriau viaţa în timpul epocii naziste a lui Hitler.

New York Public Library, secţiunea de Cărţi Rare, în custodia cărora a ajuns lada şi tot ce cuprindea, nu se ştie cum, susţine că 80% din acest material a fost scris de către membrii Partidului Comunist German, ai cărui membri fugiseră din ţară, pentru a se salva.

Majoritatea pamfletelor descoperite în lada acoperită de praf nu au fost încă catalogate, dar pot fi consultate, la secţiunea de Cărţi Rare a Bibliotecii.

Sursa