MENIU

Atenţie! Un sfert din alimentele din România conţin pesticide. În top, merele autohtone

<p>De ce ar trebui să consumăm produse bio? Sfaturile nutriţioniştilor</p>

După ce a analizat aproape 3.500 de probe, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor  a ajuns la concluzia că 25 la sută dintre produsele care se consumă în România conţin urme de pesticide.

Începând de anul viitor, Comisia Europeană va lua la puricat mâncarea comercializată la noi în ţară pentru depistarea nivelului de pesticide. În laborator vor fi analizate fructele, legumele, carnea, lactatele dar şi vinul, iar din fiecare produs  din România se vor  preleva 17 probe, în cadrul unui program extins pe durata a trei ani,  necesar pentru a vedea cum anume se schimbă în timp substanţele utilizate, ce produse chimice  noi apar, dacă sunt acoperite de legile europene şi dacă reprezintă sau nu un pericol pentru consumatori, scrie renaşterea.ro.

Cele mai multe substanţe au fost depistate în merele româneşti,  în care s-au găsit  până la şapte tipuri de pesticide diferite. Pe locul al doilea se situează citricele turceşti care se vând la noi, în grapefruit şi lămâi găsindu-se şi câte cinci tipuri de pesticide.

Pe roşiile analizate, 70 la sută dintre ele fiind turceşti, au fost identificate între două şi cinci substanţe diferite.  România importă fructe  şi legume de peste 300 de milioane de euro pe an,  80 la sută dintre merele de pe piaţă fiind din import.

Ce spun medicii?

Specialiştii afirmă că multe pesticide nu pot fi degradate biologic şi se acumulează la nivelul ficatului sau la nivelul ţesuturilor adipoase, producând intoxicaţii grave în momentul în care o persoană slăbeşte mult, într-o perioadă scurtă.

Profesorul universitar Ioan Romoşan, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş" a declarat: „Efectul pesticidelor este cumulativ. Aceste substanţe sunt toxice pentru ficat şi rinichi. Ca urmare a consumului de fructe tratate cu pesticide pot apărea afecţiuni inflamatorii, care merg până la fibroză sau inflamaţii cronice. În cazuri mai grave, se poate ajunge chiar şi la disfuncţii respiratorii sau la tulburări digestive. De cele mai multe ori pacientul se confruntă cu o stare de  rău inexplicabilă".

Mai multe articole despre:
sănătate pesticide alimente pesticide