MENIU

ATENŢIE părinţi! 5 octombrie este zi liberă doar pentru elevii din Bucureşti şi încă două judeţe

Atenţie părinţi! Este sau nu liberă ZIUA EDUCAŢIEI, 5 octombrie. Anunţul Ministerului Educaţiei

ZIUA EDUCATIEI 2017. Joi, 5 octombrie, elevii si profesorii sarbatoresc Ziua Educatiei. Deşi au tot apărut informaţii că 5 octombrie, ZIUA EDUCAŢIEI, ar fi liberă pentru elevi şi profesori, Ministerul Educaţiei a precizat că unitățile de învățământ vor marca prin activități specifice ziua de 5 octombrie şi că în contractul colectiv de muncă NU este inclusă ZIUA EDUCAŢIEI în categoria zilelor libere, cu excepţia Bucureştiului şi judeţelor Giurgiu şi Brăila. Aşadar, doar elevii din Capitală şi cele două judeţe vor avea liber pe 5 octombrie. 

UPDATE. Ministerul Educaţiei a anunţat că doar elevii din Bucureşti, Giurgiu şi Brăila vor avea liber pe 5 octombrie, de Ziua Naţională.

În județele Giurgiu și Brăila, dar și în Municipiul București, prin contractele colective de muncă încheiate la nivelul inspectoratelor școlare, în cadrul comisiilor paritare, ziua de 5 Octombrie a fost declarată nelucrătoare. În celelalte județe, activitatea se va desfășura potrivit celor menționate anterior.

Astfel, în conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă unic (valabil în anul 2017 la nivel de sector de activitate - învăţământ preuniversitar), încheiat între Ministerul Educației Naționale și federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ, „părțile (semnatare) convin să sărbătorească pe 5 Iunie - Ziua Învățătorului și pe 5 Octombrie - Ziua Internațională a Educației, organizând împreună, în timpul programului de lucru, manifestări specifice dedicate acestor evenimente”. De asemenea se stipulează că „în perioada desfășurării acestor activități specifice nu se vor presta activitățile prevăzute în fișa postului a fiecărui salariat din învățământ”.

În același sens, articolul 4 din ordinul ministrului Educaţiei Naţionale nr. 3.382/24.02.2017 privind structura anului școlar 2017-2018, stabilește că „unitățile de învățământ vor marca prin activități specifice ziua de 5 octombrie - Ziua Internațională a Educației și ziua de 5 iunie - Ziua învățătorului”.

În Bucureşti, în Contractul Colectiv de Muncă pentru profesorii şi învăţătorii din Capitală este cuprinsă şi ziua de 5 octombrie drept zi liberă. În schimb, în celelalte şcoli din ţară, se vor face activităţi extracurriculare.

Aşadar, elevii din Bucureşti vor avea liber pe 5 octombrie, şcolile şi grădiniţele urmând să fie închise joi, în timp ce elevii din ţară vor trebui să meargă la şcoală, unde vor face activităţi extracurriculare.

ZIUA EDUCAŢIEI 2017. Aşadar, în conformitate cu prevederile articolului 4 din ordinul ministrului Educaţiei Naţionale nr. 3.382/24.02.2017 privind structura anului școlar 2017-2018, „unitățile de învățământ vor marca prin activități specifice ziua de 5 octombrie - Ziua Internațională a Educației și ziua de 5 iunie - Ziua învățătorului”.

De asemenea, contractul colectiv de muncă unic, valabil la nivel de sector de activitate - învăţământ preuniversitar, nu include ziua de 5 octombrie în categoria zilelor libere.

ZIUA EDUCAŢIEI 2017. Conform Contractului Colectiv de Muncă sunt zile nelucrătoare:

- zilele de repaus săptămânal
- 1 şi 2 ianuarie
- 25 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române
- prima, a doua zi şi a treia zi de Paşti
- 1 mai
- 1 iunie
- prima şi a doua zi de Rusalii
- Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie - Sfântul Andrei
- 1 Decembrie
- 25 şi 26 decembrie
- două zile lucrătoare pentru fiecare din cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestor culte.

ZIUA EDUCAŢIEI 2017. Prin urmare, asta inseamna ca NU se vor face ore in sensul obisnuit in scoli, fiecare scoala avand libertatea sa sarbatoreasca "prin manifestari specifice" aceasta zi. Anul trecut, aproape toate scolile din Bucuresti, dar si multe unitati de invatamant din tara, au fost inchise, insa au existat si scoli unde elevii au mers la clasa pentru diverse activitati. 5 octombrie a fost stabilita de UNESCO drept Ziua Internationala a Educatiei.

ZIUA EDUCAŢIEI 2017. Structura anului şcolar 2017-2018 nu prevede ziua de 5 octombrie 2017liberă

De asemenea, conform structurii anului scolar 2017-2018 anuntata chiar de Ministerul Educatiei "unitatile de invatamant si inspectoratele scolare vor marca prin manifestari specifice, conform planificarilor existente la nivelul fiecarei scoli, zilele de 5 octombrie (Ziua internationala a educatiei)".

ZIUA EDUCAŢIEI 2017. Astfel, joi, 5 octombrie, nu se vor face cursuri in scoli. Asta nu inseamna insa, in mod automat, si faptul ca elevii vor sta acasa.

ZIUA EDUCAŢIEI 2017. În 2016, o parte din şcoli au fost închise pe 5 octombrie - ZIUA EDUCAŢIEI

Anul trecut, in 2016, o parte din scoli si-au anuntat elevii ca pot ramane acasa, in timp ce alte scoli i-au chemat pentru a sarbatori impreuna. Aproape toate scolile din Bucuresti au fost inchise, in schimb elevii au mers la scoala in Bistrita, Baia Mare, Cluj, Brasov.

ZIUA EDUCAŢIEI 2017. "Conform contractului colectiv de munca semnat cu sindicatele, 5 octombrie este zi libera, deci nu se fac cursuri. Daca directorii sau unele cadre didactice vor sa faca activitati educative, pot face, nu le interzicem, dar nu cursuri. Nu suspendam sau nu suntem impotriva activitatilor educative, cu asigurarea sigurantei copiilor insa", explica Marian Banu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, de ce elevii au stat acasa in Capitala pe 5 octombrie 2016.

In alte orase, insa, acolo unde Contractul Colectiv de Munca nu prevedea faptul ca 5 octombrie este zi libera, elevii si profesorii au mers la scoala pentru activitati specifice. Cum a fost cazul Aradului. "Nu este libera, se fac activitati normale, alte activitati decat cele prevazute in fisa postului. Nu se fac cursuri obisnuite. Pot intra la ora de curs si pot organiza o activitate care sa-i capteze pe copii, daca unitatea de invatamant nu organizeaza activitati mai ample”, spunea in 2016 Aura Danielescu, inspector scolar general de Timis.

Tot ce trebuie să ştii despre Ziua Internaţională a Educaţiei - 5 octombrie

Ziua mondială a educației (Journée mondiale des enseignants / World Teachers' Day), marcată în fiecare an la 5 octombrie, are ca temă, în 2016, "Să-i prețuim pe profesori, să le îmbunătățim statutul", potrivit site-ului unesco.org. În acest an, Ziua mondială a educației se serbează pentru prima dată în cadrul unei noi agende mondiale, Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă (adoptată de ONU în septembrie 2015), care garantează o educație de calitate.

ZIUA EDUCAŢIEI 2017. În același timp, în 2017, de Ziua educației, se marchează 51 de ani de la adoptarea Recomandării UNESCO și a Organizației Internaționale a Muncii cu privire la statutul cadrelor didactice (1966).

Cadrul de acțiune Educație 2030 subliniază faptul că profesorii sunt indispensabili unei educații echitabile și de calitate, astfel încât aceștia "trebuie să fie recrutați și remunerați în mod adecvat, să fie motivați, să beneficieze de o formare profesională satisfăcătoare, să fie susținuți și dotați cu resurse suficiente".

ZIUA EDUCAŢIEI 2017. Pentru atingerea acestui obiectiv, este nevoie nu numai de creșterea substanțială a numărului de cadre didactice calificate, dar mai ales de motivarea acestora, prin valorizarea muncii lor. Se estimează că până în 2030 vor fi necesare 3,2 milioane de cadre didactice suplimentare pentru a asigura învățământul primar universal, și încă 5,1 milioane de profesori, pentru asigurarea învățământului secundar general (gimnaziu).

Ziua mondială a educației adună anual sute de mii de elevi, părinți și activiști din întreaga lume, pentru a aduce un omagiu tuturor cadrelor didactice care au fost în mod direct sau indirect afectate de o criză majoră. Se pleacă tot timpul de la premisa că rolul profesorilor și al celorlalte categorii de personal din educație este vital pentru reconstrucția socială, economică și intelectuală a fiecărei țări.

ZIUA EDUCAŢIEI 2017. Această zi a fost desemnată la 5 octombrie de către UNESCO pentru a marca semnarea, în 1966, a ''Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor'' (1966) și ''Recomandarea privind învățământul superior'' (1997), principalele documente de referință privind cadrele didactice la nivel internațional.

''Education International'', federație globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice, consideră că această zi trebuie să fie recunoscută și sărbătorită la nivel internațional, iar principiile celor două recomandări trebuie respectate de fiecare stat în parte. Începând cu 1994, la 5 octombrie, federația a lansat o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice și a contribuției aduse de acestea în procesul educațional, la nivel mondial.

ZIUA EDUCAŢIEI 2017. Din doi în doi ani, cu ocazia Zilei educației, se oferă și Premiul Hamdan, care recompensează practicile și performanțele profesorilor. Premiul a fost creat în 2008, pentru a contribui la creșterea eficienței profesorilor și la ameliorarea procesului de învățare. Numele distincției vine de la S.A Sheikh Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum, viceprim-ministru al Emiratelor Arabe Unite (1971-1973), care susține proiectul. Suma acordată în cadrul premiului este de 300.000 de dolari americani, împărțiți între trei laureați ale căror proiecte își propun să îmbunătățească performanțele și eficiența profesorilor.