MENIU

Atenţie la gadgeturile care se conectează la internet

Românii cumpără cadouri periculoase de Paște! Despre gadget-uri este vorba. Pentru că se conectează la internet, prin wi-fi sau prin rețeaua de telefonie, toate obțin adrese IP. Cele mai ieftine sunt și cele mai nesigure. Iar unele chiar sunt configurate din fabrică să fie vulnerabile la atacurile cibernetice. 

Din ce în ce mai multe electrocasnice au funcții inteligente. Camerele de supraveghere oferă imagini pe care le putem vedea de oriunde prin telefon. Aparatele de aer condiţionat se pot porni prin reţeaua wireless pentru ca în locuinţe să nu fie nici prea frig nici prea cald atunci când ajungem. Tot acest confort are un preţ ascuns dacă nu suntem atenţi.

Funcționalitatea, prețul și designul sunt criteriile care stau la baza unei decizii de cumpărare, cel puțin pentru români. O arată un studiu realizat de o companie de siguranță cibernetică. Siguranța este pe ultimul loc, iar de multe ori nici măcar nu apare între criteriile care fac decizia de cumpărare. 

Niciunul dintre tinerii intervievaţi nu s-a gândit să menţioneze siguranţa printre criteriile pe care le are în vedere. La sfârșitul anului trecut a fost înregistrat unul dintre cele mai mari atacuri cibernetice din istorie. Câteva zeci de milioane de camere de supraveghere au fost armele folosite. 

"Este unul dintre primele şi cele mai interesante atacuri care au avut la bază folosirea dispozitivelor inteligente conectate la internet. Mai exact s-au folosit camere inteligente până chiar și frigidere și alte dispozitive, toate fiind controlate de atacatori și folosite pentru a da jos o serie de servicii legitime.", spune Liviu Arsene – specialist siguranță on-line.

O minimă documentare despre producător ar putea să vă facă să vă răzgândiți. Nu lăsaţi niciodată parolele setate din fabrică şi nici nu puneţi cuvinte simple. De asemenea, e important să faceţi update-uri. Un alt sfat important este să nu conectaţi device-urile din casă la aceeaşi reţea cu calculatoarele, telefoanele şi tablete. Investiţia într-un router separat ar fi de doar 50-60 de lei. 

 
Mai multe articole despre:
internet gadgeturi