MENIU

Atenție la calendarul bisericesc! Când se serbează anul acesta Sf. Gheorghe

De ce NU se mai sărbătorește Sfântul Gheorghe pe 23 aprilie anul acesta

Atenție la calendarul bisericesc. Praznicul Sfântului Gheorghe, una dintre cele mai importante sărbători religioase ale românilor, nu va fi sărbătorit sâmbătă, pe 23 aprilie. 

Pentru că sărbătoarea a căzut anul acesta în Săptămâna Patimilor, cei care-și serbează onomastica de Sfântul o vor face pe 25 aprilie. 

„Normele canonice ale Ortodoxiei prevăd mutarea pomenirii sfinților (cf. canonul 51 al Sinodului din Laodiceea, sec. IV) cu prăznuire care cad în zilele de rând ale Postului Mare, cu atât mai mult a sfinților care cad în Săptămâna Pătimirilor Domnului. Anul acesta, ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe coincide cu Sfânta și Marea Sâmbătă, zi în care credincioșii ortodocși de pretutindeni sunt chemați să-și îndrepte atenția spre lucrarea mântuitoare a Domnului Iisus Hristos săvârșită în această zi, în care a stat cu trupul în mormânt, dar cu sufletul S-a coborât în iad și a eliberat de acolo sufletele drepților ținute până atunci în întuneric, apoi a deschis raiul, făcându-l accesibil tuturor celor ce vor crede în El”, a declarat pentru Basilica.ro Arhim. Chiril Lovin, coordonatorul Departamentului Carte de cult al Patriarhiei Române, şi slujitor la Mănăstirea Antim din Capitală.

Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, este vorba despre 695.513 bărbaţi şi 375.883 femei, în total 1.071.396 de persoane.

Mai multe articole despre:
calendar bisericesc Sf. Gheorghe paste