MENIU

Atenţie la câinii maidanezi! Criză de vaccin antirabic, în spitalele din ţară

<p>Atenţie la c&acirc;inii maidanezi. Criză de vaccin antiraic, &icirc;n spitalele din ţară</p>

Mare atenţie la câinii fără stăpân! Spitalele din România au rămas sau vor rămâne în curând fără doze de vaccin antirabic. De exemplu, la cel din Galaţi nu mai este nicio fiolă în condiţiile în care un singur pacient are nevoie de cinci. Problema pleacă de la ministerul Sănătăţii.

Pentru gălăţenii muşcaţi de animale ghinionul abia începe. De 12 zile în spitalul de Boli Infecţioase din oraş nu mai este nicio doză de vaccin antirabic.

"Deja nu mai avem vaccin antirabic şi nu avem posibilitatea de a face profilaxia antirabice pacienţilor. Ultima fiolă de vaccin am făcut-o în 1 noiembrie", a spus Mihaela Ganea, purtător de cuvânt Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi

În mod normal, la Galaţi se fac într-o lună 150 de doze de vaccin antirabic. Spitalul a anunţat Direcţia de Sănătate Publică, iar informaţia a ajuns până la ministerul Sănătăţii. Cauza problemei este chiar la nivel guvernamental.

"Furnizorul de vaccin antirabic nu poate onora comenzile spitalului de boli infecţioase datorită faptului că preţul de distribuţie nu a fost stabilit de către Ministerul Sănătăţii", a precizat Valentin Boldea, purtător de cuvânt DSP Galaţi .

Gălăţenii spun că nu îi mai surprinde nimic în sistemul medical.

"Sunt chestii politice. Acum nu se gândeşte nimeni la sănătatea oamenilor. Se gândeşte la politică, cine să fie la putere. Nu-i nimic dacă este foarte periculos. poate le convine să muşte pe cineva", a precizat un gălăţean.

"Doamne fereşte, dacă muşcă pe cineva. După aia probleme mari. Atâta ne mai trebuie. Trebuie să ne ferim", a spus o altă persoană.

"De la spitalul Oneşti care avea în stoc 100 de doze au fost distribuit către SJU Bacău 30 de doze", a afirmat Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt DSP Bacău.

Cele 30 de doze ar fi de ajuns doar pentru şase pacienţi.

"Acest ordin de preţ nu a fost semnat la ministerul Sănătăţii, iar furnizporii care au vaccinul pe stoc", a explicat Mirela Romaneţ, purtator de cuvânt SJU Bacău

Reprezentanţii ministerului ne-au explicat că propunerea de preţ a fost făcută, însă producătorul a contestat-o. Aceştia mai spun că vor trimite doze spre spitale prin compania naţională UNIFARM. Când şi câte nu se ştie.