MENIU

Atenţie la banii pe care îi primiţi ca rest. Cum recunoaştem banii falşi

<p>Atenţie la banii pe care &icirc;i primiţi ca rest. Cum recunoaştem banii falşi</p>
<p>Atenţie la banii pe care &icirc;i primiţi ca rest. Cum recunoaştem banii falşi</p>

Din ce în ce mai mulţi buzoieni au sesizat că pe piaţă au apărut numeroase bacnote false, scrie reportezbuzoian.ro.

Potrivit experţilor Băncii Naţionale, cele mai falsificate bancnote sunt cele de 10 lei, care au devenit tot mai greu de depistat din două motive. În primul rând, falsificatorii le tipăresc mult mai bine, iar în al doilea, modul de plasare al bancnotelor s-a schimbat: dacă în trecut ele puteau fi primite numai la schimburi de valută, acum escrocii acţionează pe la magazinele de cartier sau în pieţe, unde nu există maşini de verificat autenticitatea banilor.

Falsificatorii utilizează material plastic, iar imprimările sunt foarte bine realizate. Un ochi neavizat este foarte uşor de păcălit, mai ales când banii falşi sunt amestecaţi într-un teanc cu bani veritabili, iar dacă persoana care îi primeşte nu îi verifică bucată cu bucată, riscă să fie păcălită.

În imagini se poate observa că, în cazul bancnotei false, spicele de grâu lipsesc, iar culoarea siglei BNR este mai aprinsă. De altfel, bancnotele false sunt mai deschise la culoare şi, pe măsură ce sunt manevrate, vopseaua crapă de pe ele.