MENIU

ATENȚIE, s-a declanșat ofensiva fiscală! Ce se ascunde în spatele GAFEI ANAF cu alocațiile

Românii luați la puricat

ANAF a declanșat jihadul fiscal în 2015, dar a început din fericire printr-o GAFĂ de proporții care a revoltat zeci de mii de români și a iscat SCANDALUL încă din fașă.

Accesul la conturile bancare ale contribuabililor, permis printr-o ordonanță de urgență a Guvernului, a dus la o avalanșă de somații ANAF în toată țara prin care Fiscul vrea să scoată bani din piatră seacă, mai precis din taxarea depozitelor bancare din care românii ar face "profit".

Disperarea ANAF de a scoate bani din orice a dus la GAFA MONUMENTALĂ prin care s-au cerut bani inclusiv din depozitele bancare care conțineau alocațiile copiilor.

Cu toate astea, nu doar copiii sunt țintele Fiscului, ci zeci sau sute de mii de persoane ale căror conturi bancare sunt acum în baza de date a inspectorilor fiscali.

ANAF ia la puricat conturile bancare

După ce scandalul cu alocațiile copiilor a explodat, conducerea ANAF a reacționat printr-un comunicat de presă în care recunoaște că "obiectul impunerii nu ίl constituie alocația de stat pentru copii, ci veniturile din dobânzile bancare realizate de persoanele care nu şi-au ridicat alocațiile din conturi",  se arată în comunicat.

ANAF explică avalanșa de somații de plată prin "regularizarea contribuțiilor de asigurǎri sociale de sǎnǎtate pentru veniturile obținute din dobânda bonificatǎ de bǎnci", pentru sumele aflate în conturile bancare.

Aberația din tot scandalul este legată de sumele percepute de Fisc: dacă s-ar impozita corect ar fi vorba de câțiva lei sau zeci de lei, însă ANAF nu știe să calculeze decât într-un singur fel: îți cere la început o sumă extrem de mare, calculată standard la salariul minim pe economie, după care se obligă să îți dea diferența înapoi, prin celebra "regularizare".

În sutele de mii de somații trimise în țară, Finanţele solicită plata sumei de 468 de lei, care ar reprezenta contribuţii de asigurări de sănătate aferente anului 2012, care nu ar fi fost achitate.

Șeful Fiscului despre accesul la conturile bancare: "În situaţii excepţionale, sunt necesare şi măsuri excepţionale"

Într-un interviu acordat revistei Capital, șeful Fiscului spunea în urmă cu câteva zile că accesul ANAF la informaţiile din conturile bancare se va face selectiv. "În situaţii excepţionale, sunt necesare şi măsuri excepţionale", a explicat ;eful Fiscului.

"Niciun posesor de conturi cu activitate licită şi cu venituri cu provenienţă fiscalizată nu are de ce să se teamă, mai ales, că accesul la bazele de date va fi extrem de selectiv pentru un număr foarte redus de specialişti în combaterea evaziunii cu acces autorizat la informaţii clasificate şi susceptibili de a fi pedepsiţi pentru încălcarea confidenţialităţii. Gestionarea bazelor de date se face în sistem securizat, unde trasabilitatea accesului poate fi verificată ulterior", spune Gelu Diaconu.

Nu doar copiii au primit SOMAȚII de plata

IMPOZIT DE 468 lei pentru două vaci și o pensie de urmas. Modificările aduse Codului Fiscal de celebra Ordonanță a Guvernului Ponta permite și recalcularea contribuțiilor pentru activitățile independente.

"Astazi am primit decizia de impunere pentru mama mea. Mentionez ca mama mea are o varsta de 78 ani si este foarte bolnava. Aceasta decizie a celor de la anaf se refera la plata contributiei pentru sanatate pe anul 2012. Mentionez ca mama mea are o pensie de urmas de 374 lei. Nu pricep eu de unde scot cei de la anaf acele sume. Mentionez ca in 2012 mama era coasigurata, pe vremea aceea tatal meu traia. Am avut tot timpul acasa 2-3 vaci fara a desfasura nici un fel de alte activitati independente. Dar daca impui astfel de dari trebuie anuntate dinainte. Doamna de la posta avea o geanta mare cu astfel de decizii pentru multe persoane din sat. Parca spunea domnul Ponta ca nu vom avea impozite si taxe noi", ne-a scris Vasile L. pe adresa Martor Ocular.

O persoană din județul Alba care s-a trezit cu decizia de impunere precizează: "sunt salariată bugetară de peste 20 de ani, nu am nici un cont în bancă în afară de cel obligatoriu pentru virarea salariului din care este percepută contribuţia la sănătate de către instituţie. Am primit aceeaşi înştiinţare de plată.", a spus aceasta potrivit Alba24.ro.

În total, la nivelul judeţului Alba au fost emise aproape 48.000 de decizii de impunere pentru contribuţii la asigurări de sănătate, din care 16.000 pentru Alba Iulia. Cu alte cuvinte este vorba despre un fenomen de amploare ţinând cont că afectează peste 25% din populaţia municipiului reşedinţă de judeţ şi 14% din populaţia judeţului.

Silvia Mătrăiescu din Alba Iulia a primit somaţie de plată pentru că a realizat „un profit" din dobânzi la un cont deschis în bancă, în anul 2012, potrivit Adevarul.ro. Deşi este casnică şi nu are niciun venit, totuşi ar avea de plată, contribuţie la CASS, 468 de lei, sumă inexplicabilă pentru dânsa, care susţine că nu ar avea cum să fie atât, având în vedere că la vremea respectivă avea doar 300 de lei în cont.

„Nemulţumirea mea este că nu am venitul atât cât mi-a socotit pe fiecare lună. Mi-a pus venit 80 de milioane pe an şi eu nu am atât. Să-mi calculeze pe ce am luat eu, nu pe suma pe care nu am primit-o. Eu nu lucrez, sunt casnică, nu am de unde da banii ăştia. M-a găsit cu contul deschis în bancă şi ce am luat dobândă. Sunt coasigurat cu soţul. Eu nu am lucrat nicăieri, nu am beneficiat de niciun venit. Nu e corectă legea asta", a declarat Silvia Mătrăiescu pentru ziarulunirea.ro.

Aflată în vizită de sărbători la părinţi, Mihaela Cergădean din Galtiu „s-a trezit" şi ea în poştă cu o somaţie de plată de la ANAF de 468 de lei. Angajaţii AJFP Alba i-au spus că somaţia de plată i-ar fi venit pentru un cupon depus în anul 1995 la PECO.

„Sunt în vizită la părinţi şi m-am trezit astăzi cu această somaţie de plată de la ANAF. Nu am nicio afacere. Ce noroc că sunt aici. Sâmbătă plec în Italia, că de luni încep serviciul. Părinţii mei sunt bătrâni, dacă vedeau aşa ceva se speriau. Nu am niciun venit, nicio afacere în România. Din 95 sunt în Italia. Am cetăţenie italiană şi acolo plătesc toate taxele, aici vin doar în vizită. Nu ştiu ce mi-a venit. O sumă de 468 de lei, dar de plătit, nu plătesc. Voi face contestaţie", a declarat Mihaela Cergădean din Galtiu, care a venit să-şi petreacă Crăciunul cu părinţii, după 7 ani.

Singura soluție pe care ANAF o propune la haosul creat este ca oamenii să facă contestații. În lipsa acestora, datoriile către Fisc se strâng.

Mai multe articole despre:
ANAF Fisc