MENIU

Atenție, părinți! Ce să nu le mai spuneți niciodată copiilor

O eroare mare în educarea unui copil este aceea când părinții, care nu se mai înțeleg, intră în competiție pentru dragostea acestuia și recurg la metode jalnice de a-și asigura întreaga sa prețuire. 

Copiii sunt manipulați fără nicio jenă, le sunt induse sentimente pe care nu le știu gestiona, sunt invitați la ură fără să știe. Efectul? Nefericire la vârstă adultă, fără să-i cunoască explicația. Depresie, temeri, neîncredere în propriile forțe.

De unde pleacă totul? De la frustrările părinților, lipsa lor de educație, care i-ar ajuta să ceară ajutorul unui psiholog atunci când nefericiți. Unii dintre părinți au chiar educație superioară, dar tensiunea și nemulțumirile din plan personal sunt atât de intense încât își sacrifică fără reținere copiii. Unii conștient, alții inconștient.

Copiii sunt de față atunci când un părinte îl critică pe celălalt, de multe ori voit, ca să se inducă subliminat mesajul că tata, sau mama nu e de încredere, deci toate problemele vor fi rezolvate unilateral. Mai mult, uneori un părinte spune copilului să-i raporteze orice gest făcut de celălalt, tratat ca un dușman. Micuțul nu pricepe, dar deoarece este dornic de iubire, crede că o poate obține doar ascultând. De cele mai multe ori, acestă greșeală o fac mamele, care profită fără reținere de legătura specială cu copilul lor. Băieții sau fetițele sunt aproape invitați să-și spioneze tatăl, să pună întrebări de control al căror răspuns nu îl poate interpreta decât un adult.

De ce fac asta? Ca să obțină un avantaj pe care l-ar putea folosi în cazul unei separări legale. Femeile ignoră faptul că un copil își iubește părinții în egală măsură, prin urmare o atmosferă tensionată îl va nedumeri, în caz fericit, sau îl va transforma într-un introvertit sau într-un mic tiran ca adult. Manipularea copilului aduce doar o satisfacție de moment, dar costurile sunt dramatice. Există un mare risc ca dintr-un copil bucuros să crească un adolescent isteric, să se dezvolte un adult care nu avea niciodată nicio mulțumire.

Prin urmare, se va răzbuna pe ceilalți, sau va cădea în patima băuturii, sau va abandona mereu. El nu va înțelege niciodată cum să lupte cu nefericirea și-i va chinui pe cei din jur. De aceea, dragi părinți, aveți grijă ce le induceți copiilor de la primii ani. Ei trebuie să creadă în perfecțiune și dragostea fără limite a celor care l-au adus pe lume!

 
Mai multe articole despre:
copii părinţi fresh refresh