MENIU

ATAC la Tel Aviv - Cel puțin 3 MORȚI și peste 100 de răniți după o ploaie de rachete Hamas. RIPOSTA lui Netanyahu. SUA, mesaj de susținere pentru Israel

Ploaie de 500 de rachete la Tel Aviv, lansate de grupări palestiniene - clădiri în flăcări și mai multe victime

Metropola israeliană Tel Aviv a fost ţinta, marţi seară, a unei ploi de rachete lansate din Fâşia Gaza de mişcarea islamistă Hamas. Israelul a fost ținta unui număr de aproape 500 de rachete trimise de mai multe grupări palestiniene. Cel puțin o femeie a fost ucisă și mai multe au fost rănite, a anunțat, marți seară, ambasadorul Israel în România, David Saranga, în exclusivitate, la Realitatea PLUS. Ulterior, bilanțul a urcat la trei morți și zeci de răniți. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a anunțat că va fi o ripostă lungă după atacurile palestiniene. SUA au transmis o primă poziție în legătură cu situația tensionată din Orientul Mijlociu. În total, cel puțin 30 de oameni au murit și peste 200 de au fost răniți în Israel și în Fâșia Gaza.

Braţul armat al Hamas a susţinut că a lansat 130 de rachete în direcţia Tel Aviv, marți seară, relatează AFP, potrivit Agerpres. De luni seara şi înainte de atacul în direcţia Tel Aviv de marți seară, aproximativ 480 de rachete au fost lansate, în total, de diferite grupuri palestiniene din Fâşia Gaza spre Israel, potrivit armatei israeliene. Sirenele au început să sune marți seară, 11 mai, la Tel Aviv şi în oraşele din jur, potrivit armatei israeliene şi jurnaliştilor AFP. Un purtător de cuvânt al poliţiei israeliene a declarat pentru AFP că un autobuz fără călători a fost lovit de o rachetă în oraşul Holon.

Toate aceste lovituri aeriene s-au soldat cu cel puțin trei morți de partea israeliană și cel puțin 28 de morți, printre care și 10 copii, pentru palestinieni.

Ora 23.50. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a transmis, marți seară, că Statele Unite condamnă atacurile cu rachete din partea Hamas şi a altor grupuri, inclusiv atacurile asupra Ierusalimului. Psaki a transmis sprijinul președintelui Joe Biden pentru „securitatea Israelului, pentru dreptul său legitim de a se apăra şi a-şi apăra poporul este unul fundamental şi nu se va clătina niciodată”.

Ora 23.40. ONU a anunțat că lucrează în regim de urgenţă pentru reducerea tensiunilor dintre Israel şi palestinieni, iar secretarul general Antonio Guterres este întristat de ”numărul tot mai mare al victimelor, înclusiv copii, provocate de atacurile israeliene în Gaza, şi de victimile israeliene ale rachetelor lansate din Gaza”.

Ora 23.25. Armata israeliană a transmis cetățenilor din Fâșia Gaza că atacă depozitele de arme ale Hamas, ascunse în clădirile civile din Gaza: „Deși Hamas vrea să vă pună în pericol, vă îndemnăm să stați departe de locurile de armament ale Hamasului și să rămâneți în siguranță. Scopul nostru este doar să atacăm teroarea”.

Ora 23.10. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a transmis, marți seară că Hamas a trecut de „linia roșie” și Israelul va răspunde „cu forță”. Netanyahu a transmis că ”Hamas va plăti!”.
De asemenea, premierul a transmis oamenilor să rămână izolați în zonele protejate.  
 
Ora 23.15. Zboruri suspendate în Israel și interzise deasupra Fâșia Gaza. După escaladarea conflictului, autoritățile israeliene au suspendat marți seara zborurile către Aeroportul Internațional Ben-Gurion din Tel Aviv din cauza rachetelor lansate din Fâșia Gaza de islamiștii Hamas către metropola israeliană. Zborurile au fost interzise deasupra Fâșiei Gaza.
 
Ora 23.00. Ministerul Apărării din Israel a publicat o hartă cu locurile din Israel care au fost bombardate marți de Hamas. Cele mai multe dintre rachetele trimise spre Israel din Fâșia Gaza au fost eliminate de scutul antirachetă israelian.
 
Marți seară, HAMAS a lansat 130 de rachete asupra metropolei Tel Aviv.

Orașul Holon a fost puternic lovit de rachete.

Și ambasadorul Israel în România, David Saranga, a postat imagini tulburătoare, în jurul orelor 22.50 (ora României), marți seară, pe contu lsău de Facebook:

David Saranga a declarat, în exclusivitate la Realitatea PLUS, că cel puțin o femeie a murit și mai mai mulți oameni au fost răniți în atacurile cu rachete.

Citește și Ambasadorul David Saranga: Hamas a declarat RĂZBOI Israelului. Vom răspunde dur

Cu puţin înainte de ora 21:00 (ora 18:00 GMT), Hamas a anunţat că va lovi dur Israelul după ce forțele israeliene au distrus o clădire cu 13 etaje din Fâșia Gaza, unde își aveau birourile lideri HAMAS.


Atacurile aeriene asupra Fâşiei Gaza, lansate în răspuns la primele tiruri cu rachete de luni, au ucis cel puţin 28 de persoane, între care zece copii, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza. Comandanţi ai Hamas şi ai Jihadului Islamic, al doilea grup armat islamist din enclavă, au fost ucişi în aceste atacuri, conform acestor mişcări palestiniene. 

Citește și O clădire cu 10 etaje, DISTRUSĂ într-un atac aerian, în Gaza. Israel intensifică atacurile împotriva mișcării Hamas

Tensiunile din Orientul Mijlociu, în creștere de la începutul Ramadanului

Tensiunile au început încă de la începutul Ramadanului în Cisiordania şi Ierusalimul de Est. Luna sfântă de post şi rugăciune a musulmanilor a început pe 12 aprilie și se încheie pe 12 mai. Violenţele au izbucnit vinerea trecută la Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, pe fondul furiei în creştere a palestinienilor, confruntaţi cu riscul evacuării din locuinţele revendicate de coloniştii evrei.

Existau temeri că violenţele s-ar putea intensifica luni, când Israelul a celebrat Ziua Ierusalimului, care marchează cucerirea jumătăţii de est a oraşului în timpul Războiului de Şase Zile din 1967. 10 Mai - Ziua Ierusalimului reprezintă aniversarea de 54 de ani de la cucerirea unor părți ale orașului în războiul arabo-israelian din 1967.

Numeroşi palestinieni au devenit furioşi după ce poliţia israeliană a restricţionat accesul în unele zone din Oraşul Vechi. Pentru a preîntâmpina posibilele violențe între palestinieni și israelieni, poliția a interzis participanților să traverseze prin Esplanada Moscheilor, Ierusalimul de Est. Hamas a amenințat cu atacuri dacă forțele israeliene nu se retrag. Acest loc este pentru evrei Muntele Templului iar pentru musulmani Sanctuarul Nobil. A fost epicentrul conflictului din ultimele zile și locul unde confruntările dintre israelieni și palestinieni au avut loc și în trecut.

Conflictul dintre statul palestinian și cel israelian are la origine împărțirea teritoriului printr-o rezoluție ONU. Astfel, teritoriul Palestinei istorice a fost repartizat către statul israelian și statul palestinian. Cisiordania și Fâșia Gaza sunt ocupate astăzi de Israel cu o prezență militară puternică a Palestinei.