MENIU

Atac terorist în Viena: cinci morți și 17 răniți. Atacatorul fusese condamnat pentru implicare într-o organizație teroristă

Atac armat în zona unei sinagogi din Viena, metropola este împânzită de poliție și forțe speciale

Viena este în stare de șoc după atacul terorist de luni seară. Bărbaţi înarmaţi au atacat şase locuri din centrul orașului, începând din faţa sinagogii principale. Bilanțul a ajuns la cinci morți și 17 răniți. Printre răniți se află și un ofițer de poliție. Din nefericire, se pare că o parte din atacatori sunt "înarmați și liberi". Luni erau sute de oameni pe străzi deoarece era ultima seară în care se putea ieși în localuri, țara intrând de astăzi în carantină ca urmare a creșterii numărului cazurilor de infectare cu coronavirus.

UPDATE 1:56 Agenţia de presă austriacă APA a anunţat că două persoane au fost arestate, astăzi, lângă Viena, în oraşul St Poelten, în condiţiile în care poliţia încearcă să dea de urma complicilor autorului sau autorilor atacului din Capitala Austriei.

Site-ul de ştiri Kurier a informat, la rândul său, că forţe de poliţie puternic înarmate au percheziţionat două proprietăţi.

UPDATE 12:20 Atacatorul din Viena a fost condamnat pentru implicare într-o organizaţie teroristă, a anunțat ministrul austriac de interne Karl Nehammer.

Pe 25 aprilie 2019, Kujtim Fejzulai a fost condamnat la la 22 luni de detenţie pentru că încercase să plece în Siria pentru a se alătura Statului Islamic. A fost eliberat condiționat pe 5 decembrie, beneficiind de prevederile Legii penale juvenile, a mai spus ministrul.

Guvernul austriac a declarat trei zile de doliu naţional, de marţi până joi. ”Gândurile şi compasiunea noastră se îndreaptă către victime, răniţi şi familiile lor în aceste ore foarte dificile pentru Republica Austria”, a transmis Cancelarul Sebastian Kurz înaintea unei reuniuni a cabinetului său.

UPDATE 10:30 Șapte persoane rănite sunt în stare foarte gravă, potrivit Reuters. În total, 17 persoane sunt internate în spital, dintre care 10 au răni ușoare, dar sunt în stare de șoc.

UPDATE 10:00 Atacatorul ucis de poliție era un tânăr de 20 de ani, născut la Viena din părinți de origine albaneză. Acesta era monitorizat pentru că se afla printre 90 de cetățeni care au vrut să plece în Siria pentru a se alătura ISIS.  

Locuitorilor li s-a cerut să iasă din casă doar pentru urgențe, iar copiii pot lipsi marți de la școală.

UPDATE 09:20 Bilanțul victimelor a ajuns la patru civili. Este vorba de doi bărbați și două femei.

UPDATE 08:00 Casa atacatorului a fost deja percheziționată, a transmis șeful Poliției, într-o conferință de presă extraordinară susținută în această dimineață. ”În momentul de față credem că sunt mai mulți (atacatori). Dar investigăm orice pistă”, a declarat Franz Ruf.

Autoritățile nu au putut confirma dacă atacul a fost unul antisemit, dar au transmis că, fără niciun dubiu, este vorba despre un atac comis de persoane radicalizate. Anterior, ministrul de Interne, Karl Nehammer, preciza că ”am asistat la un atac terorist islamist”.

UPDATE 00:50 Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, a anunțat că va trimite armata pentru a sprijini poliția, mai ales că de la miezul nopții Austria a intrat din nou în canantină, pentru a stăvili răspândirea infectării cu noul coronavirus. 

UPDATE 23:35 Poliția a confirmat că au fost atacuri în șase locuri. Cu puțin timp înainte, ministrul austriac de Interne afirrmase că atacul pare să fi fost condus de mai multe persoane și că, probabil, mai multe persoane ar fi fost ucise.

Afirmațiile sale au venit după ce unele relatări din presa locală au anunțat șapte morți și rănirea gravă a unui polițist. Pe rețelele de socializare a fost postată și o filmare în care ar apărea unul dintre presupușii atacatori.

3 suspects are said to have been involved in the attacks in Vienna https://t.co/WvViy6nR0T

— Amichai Stein (@AmichaiStein1) November 2, 2020

Oamenii legii fac un apel la oameni să stea departe de toate locurile publice sau de mijloacele de transport în comun. De asemenea, vienezii sunt îndemnați să nu filmeze sau să pozeze, pentru a nu se expune, potrivit Kronen Zeitung.

Alte relatări din presa vieneză susțin că atacatorii ar fi vizat mai multe obiective aflate în proximitate, între care și două restaurante și un centru cultural evreiesc. În afară de atacatorul ucis, un al doilea ar fi fost reținut.

Ministrul de Interne al Austriei a vorbit ”fie despre un atac terorist, fie despre un dezastru”, notează jurnaliștii de la Der Standard. Poliția le cere oamenilor să nu publice videoclipuri de la incident pe rețelele de socializare, ci să le pună la dispoziția Poliției. Unul dintre atacatori a fost omorât, iar un polițist a fost împușcat și se află în stare gravă, anunță DS, care citează Ministerul de Interne. Totodată, Poliția a blocat transportul în comun în centrul capitalei Austriei.

Știre în curs de actualizare.

 

BREAKING: Active shooter at or near synagogue in Vienna, Austria; reports of casualties pic.twitter.com/GmNLJWl6i2

— BNO News (@BNONews) November 2, 2020
Mai multe articole despre:
Viena atac alerta politie sinagoga