MENIU

Atac armat în Utrecht, Olanda: 3 morți, mai mulți răniți. Atacatorul a fost arestat

Atac armat în Utrecht, Olanda
Suspectul atacului armat din Utrecht

Un atac armat a avut loc în orașul Utrecht, Olanda, luni dimineață. Poliția, citată de BBC, a anunțat că investighează un posibil incident terorist. După aproape 10 ore de la atac principalul suspect a fost reținut. 

Un atac armat care a avut loc în Utrecht, Olanda, luni dimineață, este tratat ca un incident terorist. Suspectul a reușit să fugă de la fața locului, acesta fiind prins luni seara.

După ce atacatorul a fost arestat, autoritățile olandezi a ridicat cu un grad nivelul de alertă teroristă. 

Agenţia anti-terorism "a redus nivelul de ameninţare pentru provincia Utrecht la nivelul 4. Motivul este arestarea principalului suspect pentru atacul armat", a precizat instituţia.

Arestarea suspectului din incidentul armat de la Utrecht a fost anunţată de poliţia olandeză, conform AFP. "Principalul suspect a fost arestat", a comunicat şi municipalitatea din Utrecht pe Twitter, indică Reuters.

Suspectul, care a deschis luni focul într-un tramvai din Utrecht, fusese identificat anterior de poliţie sub numele de Gokmen Tanis, un bărbat de 37 de ani născut în Turcia.

Poliţia a confirmat că trei persoane au ucise şi alte cinci sunt rănite.

Redăm mai jos LIVETEXT-ul atacului din Utrecht, Olanda:

UPDATE: Autorităţile au redus cu un grad nivelul de alertă teroristă pentru provincia Utrecht din centrul Olandei după ce suspectul de comiterea atacului armat a fost arestat. 

UPDATE: Suspectul în atacul armat din orașul Utrecht a fost arestat. ”Principalul suspect a fost arestat”, precizează Poliția olandeză, pe Twitter. 

UPDATE: Primarul din Utrecht, Jan van Zanen, a afirmat că ar putea fi vorba de mai mulți atacatori. ”Probabil că există un atacator, dar ar putea exista mai mulți”, a spus domnul van Zanen.

UPDATE: Guvernul olandez a decis să prelungească alerta de amenințare teroristă pentru orașul Utrecht să rămână la cel mai ridicat nivel până cel puțin la ora 22:00.

Agenția antiteroristă, NCTV, a declarat că nu poate exclude terorismul ca fiind motivul atacului.

UPDATE. Numărul persoanelor rănite a fost reviziut la cinci

UPDATE: Primarul orașului Utrecht a anunțat că recomandarea de a nu ieși din casă a fost ridicată.

UPDATE: Regele Willem-Alexander și regina Máxima din familia regală olandeză a transmis un mesaj de condoleanțe și condamnă actele de violență de acest fel:

"Suntem profund triști de faptul că trei persoane au fost ucise într-un atac în Utrecht si alte persoane au fost grav rănite. Suntem alături de victime și de famiile lor. Astfel de acte de violență sunt complet inacceptabile”.

UPDATE: A fost făcută publică o nouă poză cu atacatorul din Utrecht

UPDATE: Bilanțul incidentului a crescut dramatic. Primarul orașului Utrecht, Jan van Zanen, a anunțat că trei persoane au murit în urma atacului. Presa locală relatase că mai multe victime erau resuscitate de medici la fața locului.

Tot Jan van Zanen a precizat că ”pista teroristă” este cea mai plauzibilă în acest moment. 

UPDATE: Autoritățile s-au mișcat rapid și au dat publicității o fotografie cu suspectul căutat. Este vorba despre Gökmen Tanis, de 37 de ani, născut în Turcia.

UPDATE: Ultimul bilanț indică un mort și 20 de răniți, unii în stare gravă. Într-o conferință de presă, Pieter-Jaap Aalbersberg, coordonatorul antitero la nivel național, a confirmat că suspectul este liber.

În plus, oficialii Poliției au precizat că focuri de armă au fost trase în mai multe locuri din Utrecht.

UPDATE: Potrivit NOS News, o unitate antiteroristă a înconjurat o clădire în care se presupune că s-ar ascunde suspec tul. Există și informații neconfirmate despre existența unui al doilea suspect. 

UPDATE: Poliția a confirmat că cel puțin o persoană a murit, în urma atacului. Un site local publicase o fotografie cu un trup acoperit cu un cearșaf.

UPDATE: Autoritățile au anunțat că nivelul de alertă antiteroristă a fost ridicat la 5, nivel maxim, dar doar pentru provincia Utrecht. Oficialii au cerut școlilor să închidă porțile și au întărit securitatea la aeroporturile din țară. 

Un atac sângeros

Un individ a deschis focul într-un tramvai, în orașul olandez Utrecht, luni dimineață. Suspectul a fugit de la scena atacului.

Oficialii au confirmat mai multe victime, dar starea lor este deocamdată necunoscută, cel puțin oficial. Presa olandeză relatează că cel puțin o persoană ar fi murit și mai multe erau resuscitate la scena incidentului. 

Atacul a avut loc în jurul orei locale 10.45, într-un tramvai aflat în Piața 24 Oktoberplain, care a fost între timp închisă publicului.

Un oficial al Poliției a precizat că investighează un posibil incident terorist. Echipele antitero au sosit la fața locului pentru a asigura securitatea și pentru a investiga incidentul, dar niciun suspect nu a fost deocamdată arestat. 

Premierul Mark Rutte a declarat că situația este ”foarte îngrijorătoare”, iar coordonatorul luptei antiteroriste a anunțat o reuniune de criză pentru discutarea incidentului și a măsurilor necesare.  

Trei elicoptere medicale au aterizat lângă locul atacului pentru a prelua răniții. 

Un martor ocular a relatat o scenă dramatică din timpul incidentului. Mai multe focuri de armă au fost trase, iar o femeie lovită de gloanțe și aflată la pământ striga: ”Nu am făcut nimic!”, a povestit martorul pentru postul RTV Utrecht.

Mai multe articole despre:
Olanda atac armat Utrecht