MENIU

ASTENIA DE TOAMNĂ. Cum să o depăşeşti cât mai repede

ASTENIA DE TOAMNĂ. Cum să o depăşeşti cât mai repede 

Zile mai scurte, temperaturi tot mai scăzute şi peisaje care îndeamnă la melancolie. Reducerea intensităţii luminii provoacă diferite schimbări în organism: producţia de serotonină (hormonul fericirii) scade, vitamina D se fixează mai greu (deficitul acestei vitamine este una dintre cauzele lipsei de energie, a slăbiciunii musculare sau anxietăţii) şi este stimulată producţia de melatonină (hormonul somnului).

Somnolenţa prelungită, insomniile, slăbiciunea fizică, lipsa de energie, melancolia şi predispoziţia pentru răceli şi infecţii sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice şi psihice cu care corpul se confruntă la început de toamnă, explică medicul imunolog Tania Bejan, pentru CSID: "Astenia de toamnă este o problemă frecvent întâlnită în această perioadă şi se manifestă de regulă la toate categoriile de vârstă, de la copii până la cei mai în vârstă.

Simptomele sunt diferite, în funcţie de organismul şi stilul de viaţă al fiecăruia, însă în general, pentru a evita stările specifice acestei etape, este important să acordăm atenţie deosebită unei alimentaţii bogate în vitamine şi proteine, dar şi să respectăm un program regulat de somn", explică Tania Bejan.

Remedii naturale contra asteniei de toamnă

Dovleacul este un aliment foarte util pentru sănătatea sistemului nervos. Indiferent dacă este consumat crud, copt sau fiert, dovleacul acţionează ca un pansament natural pentru sistemul nervos, datorită efectului uşor sedativ şi este adesea recomandat pentru combaterea insomniilor, a stărilor depresive şi anxietăţii. 

Cerealele integrale sunt de ajutor în combaterea oboselii, potrivit medicului Tania Bejan: "Multe dintre persoanele care suferă de astenie se confruntă cu o deficienţă de serotonină (hormon considerat a influenţa pozitiv starea de spirit) asociată cu oboseala excesivă, chiar dacă au un program disciplinat de somn. Datorită conţinutului bogat în glucide, cerealele oferă energia necesară pentru funcţionarea corectă a organismului".

 

Citeşte mai mult despre acest subiect AICI

Mai multe articole despre:
remedii astenie astenia de toamnă