MENIU

Astăzi începe vaccinarea cu serul de la Moderna. Cine vor fi primele persoane vaccinate

Vaccin Moderna

Astăzi începe vaccinarea românilor cu serul produs de Moderna, cu trei zile mai târziu decât ar fi trebuit să înceapă inițial. Până în prezent, în țara noastră au ajuns circa 36.000 de dozed  evaccin antiCovid dezvoltate de compania americană. Mâine urmează să ajungă a treia tranșă de vaccinuri Moderna. Vorbim despre 42.000 de doze. 

Vaccinul anti-Covid produs de Moderna a fost distribuit, miercuri, în Bucureşti, la centrele de la spitalele Ana Aslan, Floreasca, Malaxa, Elias, Colentina, Agrippa Ionescu și Sfântul Ioan. Vaccinul a ajuns şi în alte centre medicale militare din reţeaua sanitară a M.A.I. şi MApN. În schimb, distribuirea serului către centrul regional de la Craiova a fost anulată după ce avionul nu a putut ateriza din cauza condițiilor meteo. 

Vorbim despre 26.210 de doze de vaccin de la Moderna care au fost distribuite catre centrele regionale din țară, pentru vaccinarea, cu prima doză, a persoanelor planificate în platforma de programare.

Transportul dozelor de vaccin a fost asigurat atât pe cale aeriană, cu o aeronavă a Ministerului Afacerilor Interne, cât și terestru, cu autospeciale ale Ministerului Apărării Naționale. Autoritățile au precizat că vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, cu respectarea lanțului de frig, la temperatura de 2 – 8 grade celsius.

Astfel, din Centrul Național de Distribuție București, dozele au fost distribuite, după cum urmează:

  • Centrul Regional de Distribuție Brașov: 4.810 doze
  • Centrul Regional de Distribuție Cluj: 5.290 doze
  • Centrul Regional de Distribuție Constanța: 4.360 doze
  • Centrul Regional de Distribuție Craiova: 4.220 doze
  • Centrul Regional de Distribuție Iași: 5.210 doze
  • Centrul Regional de Distribuție Timișoara: 2.320 doze

Vă reamintim că președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat la începutul acestei săptămâni, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, că începând din data de 4 și până în 16 februarie se va face vaccinarea cu vaccinul de la Moderna.

A treia tranșă de vaccin Moderna sosește mâine în țară
42.000 doze de vaccin Moderna vor ajunge mâine la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară „CANTACUZINO”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la București pe cale terestră. Ca și în cazul celorlalte tranșe de doez ecare au ajuns la noi în țară, și acestea vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale existente la nivel național.

Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de adiministrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani. Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager.