MENIU

Astăzi începe prima zi din anul universitar 2015-2016. Politicienii participă la ceremonii

Anul universitar 2015-2016 își deschide porțile azi, 1 octombrie, printr-o serie de ceremonii, în cadrul cărora studenții se vor întâlni cu cadrele didactice, dar și cu politicieni.

Numărul studenților care se întorc astăzi la cursuri se ridică la aproximativ 500.000. Anul acesta, la Universitatea Politehnica din București, numărul studenților străini care s-au înscris este dublu față de anul trecut.

La Constanța, Universitatea Ovidius vine cu aproape 20 de facultăți și zeci de specializări. La Universitatea Maritimă Constanța, vor începe cursurile mii de studenți care au avut de ales între 12 specializări.

La Academia Navală, în acest an sunt 13 programe de studii de licență și de masterat acreditate. Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa va lua parte la ceremonia de deschidere.

"Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, va lua parte joi, 1 octombrie, la ceremoniile de deschidere a anului universitar în instituţiile militare de învăţământ superior", se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

De la ora 9.00, ministrul Duşa va participa la festivitatea ce va avea loc la Academia Navală "Mircea cel Bătrân", din Constanţa, începând cu ora 13.00 la cea organizată la Academia Forţelor Aeriene "Henri Coandă", din Braşov, iar de la ora 17.00 la ceremonia deschiderii anului universitar la Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu", în Piaţa Mare din Sibiu.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei şi Cercetării Știinţifice, va participa, în perioada 1 -5 octombrie, la festivitățile dedicate deschiderii noului an universitar.

Astăzi, Sorin Cîmpeanu va fi prezent la Universitatea Politehnica din București, ora 10.00, la Universitatea Valahia din Târgoviște, ora 12.30, și la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, ora 17.00.

De asemenea, la Universitatea Politehnica din București vor participa la festivitatea oficială de deschidere a anului universitar vor participa ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Președintele Academiei Române, reprezentanți ai Patriarhiei Române, ambasadori, precum și numeroase personalități ale lumii științifice și academice.

Vineri, ministrul Educației va fi alături de studenții Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, ora 11.00, iar luni, de la ora 10.00 va merge la Universitatea din București și de la ora 12.00 la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din Capitală.

Ministrul Nicolae Bănicioiu va participa la ceremonia de deschidere a anului universitar 2015 – 2016 ce se va desfășura în cadrul Universității de Medicină și Farmacie. Cei mai mulți dintre studenții noi, în număr de 1.400, susțin că vor pleca sa muncească în străinătate după ce termină studiile, din cauza salariilor mici ale medicilor din România.

Prin cele patru facultăți ale sale, Medicină Generală, Medicină Dentară, Farmacie și Facultate de Moașe și Asistență Medicală (acreditată provizoriu), Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” școlarizează numai în cadrul ciclului de studii universitare de licență, un număr de 9.917 studenți , dintre care 1.414 vor păși pentru prima oară pe treptele Universității.

De asemenea, cursanții aflați la studii de licență, de masterat, de doctorat, de pregătire postuniversitară sau de educație medicală continuă. La cursurile postuniversitare, la 1 ianuarie 2015 s-au înscris 4.712 rezidenți (medicină, medicină dentară și farmacie), 150 de masteranzi și 1.486 de doctoranzi.