MENIU

Asociatia pentru Implementarea Democratiei condamnă asasinarea lui Boris Nemțov

“Opune-i-te lui Putin şi viaţa ta valoarează mult prea puţin”.

Asociatia pentru Implementarea Democratiei condamna ferm asasinatul de la Moscova, eveniment trist care confirma toate analizele publicate de AID in ultimele saptamani privind lipsa de democratie din Rusia, dar mai ales conducerea dictatoriala de la Moscova cu riscuri uriase pentru Romania si intreaga regiunea aflata sub asaltul Rusiei.

Solicitam o investigatie transparenta asupra incidentului, desi este evident ca AID il considera un asasinat si o lichidare a oricarei forme de opozitie in Rusia.

De asemenea, interzicerea demonstratiei in centrul Moscovei impotriva razboiului din Ucraina, consideram ca este un gest maxim de dictatura personala a lui Vladimir Putin.

In acest context, atentionam ca actualul lider de la Moscova conduce fara discernamant, iar riscurile din perspectiva politicii externe pentru toate tarile aflate in vizorul lui Vladimir Putin cresc, inclusiv pentru Romania.

Reactia dura a Presedintelui american Barack Obama nu a intarziat sa apara: „Statele Unite ale Americii condamnă asasinarea brutală a lui Boris Nemtov, și facem apel la guvernul rus să efectueze o anchetă promptă, imparțială și transparenta privind circumstanțele uciderii lui și să se asigure că cei responsabili sunt aduși în fața justiției.”, se arata in comunicatul Consiliului National de Securitate al Casei Albe.

De asemenea, Gary Kasparov (fostul campion la şah), alta figura a apozitiei alaturi de care Nemtov a jucat un rol proeminent în marşurile opoziţiei din Moscova după alegerile controversate din 2011, a declarat că vărsarea de sânge era inevitabilă în “atmosfera de ură şi violenţă” creată de preşedintele Putin. Mesajul este clar, a adăugat el: “Opune-i-te lui Putin şi viaţa ta valoarează mult prea puţin”.

 

Mai multe articole despre:
Boris Nemţov AID