MENIU

10 autobuze cu răniți au părăsit combinatul Azovstal: cea mai lungă și sângeroasă bătălie a războiului din Ucraina pare să fi luat sfârșit - MEDIA

Uzina Azovstal / Foto: Profi Media

Un număr de aproximativ  10 autobuze au părăsit, luni noaptea, uzina Azovstal din orașul-port Mariupol, situat în sudul Ucrainei. Kiev Independent scrie pe Twitter că asediul de acolo pare să se fi sfârșit. Informația este confirmată și de Reuters.

Asediul Azovstal pare să se încheie.

Denys Prokopenko, comandantul regimentului special Azov, a declarat, pe 16 mai, că soldații ucraineni de la Azovstal „și-au îndeplinit ordinele” și „au distras atenția armatei ruse timp de 82 de zile”.

Declarația părea să semnaleze sfârșitul asediului asupra combinatului Azovstal, oțelărie care până în prezent a reprezentat ultima parte a Mariupolului deținută de ucraineni.

Devreme, în cursul zilei de luni, presa rusă a susținut că s-ar fi ajuns la un acord privind evacuarea soldaților grav răniți din Azovstal în NovoazovskUL ocupat de ruși.

Reuters a informat că aproximativ zece autobuze care aparent transportau luptători ucraineni au părăsit uzina. Nu a fost posibil să se stabilească câți oameni se aflau acolo. S-a estimat că aproximativ 600 de luptători ar fi fost în interiorul vastei fabrici din epoca sovietică, inclusiv zeci de răniți.

„Pentru a salva vieți, întreaga garnizoană Mariupol pune în aplicare decizia aprobată a Comandamentului Militar Suprem și speră în sprijinul poporului ucrainean”, afirma Regimentul Azov, într-o postare pe rețelele de socializare.

Se pare că apărătorii Mariupolului au rezistat eroic timp de 82 de zile, câștigând timp pentru ca restul Ucrainei să poată  lupta împotriva forțelor ruse, dar și pentru a asigura armele occidentale necesare pentru a rezista asaltului Rusiei.

Oțelăria a fost ultimul bastion deținut de ucraineni în portul cândva prosper, aflat acum în ruine după două luni de asediu rusesc, despre care Ucraina spune că a ucis zeci de mii de oameni.

Din februarie, distrugerea Mariupolului a devenit un simbol atât al capacității Ucrainei de a rezista invaziei Rusiei, cât și al dorinței Moscovei de a distruge orașele ucrainene care opun o rezistență acerbă.

Citește și Războiul de la graniță. Soldați răniți, evacuați de la Azovstal - VIDEO