MENIU

Arunci cojile de la cartofi când faci mâncare? Păcat! Iată ce poţi face din ele. E uimitor

NU le mai arunca niciodată! Beneficiile nebănuite ale ceaiului din coji de cartof 

Chiar dacă poate părea greu de crezut, este adevărat: cartoful este un medicament cu acte în regulă. Alături de pâinea albă, cartofii sunt excluşi din majoritatea regimurilor alimentare cu scop terapeutic sau pentru slăbit. Dar cartofii au şi o altă "faţă", mai puţin cunoscută, pe care oamenii de ştiinţă o descoperă abia în ultimele decenii, de când sunt studiaţi nu ca alimente, ci ca medicament.

Interesant este ca din punct de vedere terapeutic, cea mai importanta zona a cartofului este chiar coaja, adica partea care se arunca. Ea are culori de la brun pana la rosu, galben sau chiar violet inchis.

Coaja cartofilor contine pigmenti (flavonoide) cu actiune antioxidanta si antitumorala, vitamine din complexul B, fibre alimentare, compusi fenolici cu efect de reglaj asupra activitatii cardiace.

Cum se face ceaiul din coji de cartofi:

Inainte de a fi decojiti, cartofii se spala foarte bine sub jet de apa calduta, indepartand cu o perie tot pamantul si toate impuritatile. Coaja obtinuta prin desprindere cu cutitul, de la 3 cartofi de marime medie, se lasa apoi sa fiarba vreme de 5-10 minute, intr-o cana de apa, apoi se lasa sa se raceasa si se filtreaza. Preparatul rezultat se consuma pe stomacul gol, 2-3 cani pe zi, avand efecte antireumatice, antitumorale, antiinflamatoare, remineralizante (contine magneziu, potasiu, fier). Cojile ramase dupa decoctie se aplica, sub forma de cataplasma calda, pe articulatiile afectate de reumatism, pe eczeme, pe ranile care se cicatrizeaza greu.