MENIU

Armata rusă, BLOCATĂ în Ucraina! De ce este Mariupol CRUCIAL pentru ambele tabere. Planul lui PUTIN - ANALIZĂ

Război Ucraina-Rusia - Mariupol Foto: Profi Media

Forțele ruse păreau să fie „blocate pe loc”, din cauza unor avansuri limitate în Ucraina, anunță Ministerul Apărării din Marea Britanie în cea mai recentă actualizare. Situația orașului-port Mariupol este crucială în acest moment pentru ambele tabere, rusă și ucraineană, susțin analiștii militari.

În ultimele 24 de ore, forțele ruse din alte zone din Ucraina au înregistrat un avans limitat, majoritatea fiind blocate.

În același timp, mai multe orașe ucrainene continuă să fie bombardate aerian și de artileria rusească. Potrivit ONU, peste 10 milioane de ucraineni au fost strămutați în interiorul țării din cauza invaziei Rusiei în urmă cu o lună.

Despre situația orașului-port Mariupol, analiza ministerului britanic de apărare indică o rezistență a trupelor ucrainene în pofida bombardării continue, „din 10 în 10 minute”, zi de zi. Aproape 90% din oraș este distrus.

„Forțele ucrainene au continuat să „respingă” încercările rusești de a prelua zona de sud a orașului-port Mariupol. Orașul cel mai disputat în război este aproape ras de pe suprafața pământului după blocada rușilor și a bombardamentelor. Peste 2.300 de persoane au murit deja în Mariupol, în urma blocadei și a atacurilor culoarelor umanitare formate pentru evacuarea civililor, potrivit situației prezentate de ministerul britanic de apărare.

Președintele Zelenski s-a referit la tragedia umanitară din Mariupol și în ultimul mesaj către ucraineni, în care a transmis că Ucraina nu va ceda niciodată în fața ultimatumurilor Rusiei. Avertismentul ferm vine după ce Rusia ceruse capitularea orașului asediat pentru a permite evacuarea civililor. Zelenski a cerut din nou negocieri directe cu Putin în orice format pentru încetarea războiului. 

Orașul Mariupol este înconjurat de forțele ruse în acest moment.

MOTIVELE pentru care Rusia vrea Mariupol - Unde vor avansa forțele invadatoare după cucerirea orașului

Principalul scop strategic este securizarea unui coridor terestru între Crimeea și Donbas. Deși orașul Mariupol ocupă o regiune mică pe hartă, importanța sa este imensă pentru ruși în crearea culoarului strategic terestru între Donbas și Crimeea. Capturarea orașului-port este vitală pentru Rusia, este de părere generalul Sir Richard Barrons - fost comandant al Comandamentului Forțelor Comune din Regatul Unit.

„Când rușii vor simți că au încheiat cu succes această bătălie, vor finaliza un pod terestru dinspre Rusia către Crimeea și o vor prezenta ca pe un succes strategic major”, scrie BBC. În plus, dacă Mariupolul ar fi capturat, Ucraina ar fi „închisă” din punct de vedere comercial. Astfel, Rusia ar controla peste 80% din coasta Mării Negre a Ucrainei, cu întreruperea comerțului maritim.

Al doilea motiv pentru care este atât de important orașul Mariupol este reprezentat de obținerea „decapitării” economiei Ucrainei. Port important la Marea Azov, Mariupol este cel mai mare port strategic și are și o mare fabrică de fier și oțel. Mariupol reprezintă un centru-cheie pentru exporturi, de oțel, cărbune, porumb, din Ucraina către Orientul Mijlociu și nu numai. Pierderea Mariupol ar fi o teribilă lovitură pentru ucraineni.

Un alt motiv pentru care rușii caută să cucereaacă definitiv Mariupol este și faptul că le-ar asigura transmiterea propagandei și discreditarea actualei conduceri a Ucrainei, de la președinte la guvern. Este vorba de existența trupelor ucrainene de miliție - Brigada Azov, celebră pentru extremiștii pe care îi numără, inclusiv neonaziști. Deși formează doar o mică parte din forțele de luptă ale Ucrainei, Rusiei i-ar fi oferit pe tavă un instrument de propagandă, folosit ca pretext pentru a spune cetățenilor ruși de acasă că tinerii pe care i-a trimis să lupte în Ucraina sunt acolo pentru a-i scăpa pe ucraineni de neonaziști, mai scrie BBC.

Și, un al patrulea motiv pentru Rusia ar fi creșterea moralului trupelor dacă ar fi cucerit orașul. O victorie rusă la Mariupol ar permite Kremlinului să arate populației sale că Rusia își atinge obiectivele și face progrese. Pentru președintele Putin, în acest război personal, ar avea și o semnificație istorică. Pentru că Putin vede coasta Mării Negre a Ucrainei ca aparținând Noii Rusii (Novorossiya) - ținuturi rusești care datează din imperiul țarist al secolului al XVIII-lea. În al doilea rând, Putin dorește reînvierea teoriei de „salvare a rușilor din tirania unui guvern pro-occidental de la Kiev”, iar, acum, in situația de față, Mariupol este un obstacol în acest sens.

Pentru ucraineni, pierderea Mariupol ar fi o lovitură majoră, nu doar militar și economic, ci la nivel psihologic. Mariupol ar fi primul oraș important care ar cădea în mâinile rușilor după Herson, considerat mai puțin important din punct de vedere strategic, concluzionează analiza.