MENIU

Ariel Sharon, comemorat la Sinagoga Mare din București

Ariel Sharon, comemorat la Sinagoga Mare din București

O ceremonie de comemorare a personalității fostului premier israelian Ariel Sharon s-a desfășurat, marți, la Sinagoga Mare din București.

Un tablou al lui Sharon, un panou prezentând fotografii care reflectă viața și activitatea fostului general și premier israelian, ca și unul reflectând crezul acestuia ("Eu însumi, înainte de toate sunt evreu!" și un vas cu un mare buchet de trandafiri roșii erau așezate în fața altarului. A fost deschisă o carte de condoleanțe, scrie Agerpres.

Evenimentul a fost organizat de Federația Comunităților Evreiești din România (FCER) împreună cu Comunitatea Evreilor București, care au exprimat solidaritatea cu durerea poporului israelian, a autorităților și familiei îndoliate la moartea lui Ariel Arik Sharon, fost prim ministru al Statului Israel și general al armatei israeliene (Țahal).

Președintele FCER, dr. Aurel Vainer, care și-a început discursul cu tradiționalul "Shalom" ("Pace"), a omagiat personalitatea lui Ariel Arik Sharon, afirmând că acesta a avut avut legături cu România prin mama sa, "după unele informații originară din Basarabia, și prin cele două soții surori, care erau din Brașov".

"Pentru noi, Ariel Arik Sharon rămâne un nume de renume, un simbol al dăruirii pentru Statul Israel", a spus Vainer, care a trecut în revistă "faptele de arme, în Țahal", și cele efectuate în calitate de prim-ministru al Statului Israel.

Deputatul a apreciat că marele dispărut poate fi considerat "un erou al evreilor din Israel și din toată lumea și un promotor al spiritului înțelegerii și păcii".

Ambasadorul Israelului la București, Dan Ben-Eliezer, a declarat că Ariel Sharon a fost "un luptător îndrăzneț, un general remarcabil și un strateg genial", care și-a iubit țara și a fost iubit de țară.

Diplomatul israelian a evidențiat și activitatea de lider politic a lui Sharon, rolul său în construirea statului evreu și combaterea terorismului.

"Moartea lui Ariel Sharon înlătură de pe scena vieții pe unul dintre ultimii membrii fondatori al Statului Israel, un mare protector și un mare arhitect. Ne va lipsi Arik. Odihnească-se în pace", a mai spus Dan Ben-Eliezer.

Otilia Sava, secretar de stat pentru relația cu Parlamentul, informare publică și creșterea calității vieții personalului din Ministerul Apărării, a afirmat că Ariel Sharon rămâne "un simbol și mare patriot".

Gabriel Oprea, viceprim-ministru, reprezentantul premierului Victor Ponta la eveniment, a spus că Sharon a fost un om care și-a iubit țara și care a luat cele mai curajoase decizii pentru poporul său, în slujba căruia și-a pus viața, asumându-și propriul destin, indiferent de riscurile la care s-a expus.

El a elogiat "geniul militar și viziunea politică a lui Ariel Sharon, repere pentru întreaga omenire", apreciind că "amintirea vieții sale este o adevărată binecuvântare pentru noi toți".

"Moștenirea sa este pe măsura vieții sale, iar viața sa a fost pe măsura destinului său. Dumnezeu să-l odihnească", a încheiat Oprea.

În deschiderea ceremoniei, Ioaif Adler, prim cantor al FCER — Cult Mozaic, a oficiat un serviciu religios, evenimentul, moderat de ing. Paul Schwartz, vicepreședinte al FCER și președinte al Comunității Evreilor din București, încheindu-se cu interpretarea de către violonista Sânziana Dobrovicescu a piesei "Kadiș" de Maurice Ravel.

Au fost prezenți Nunțiul Apostolic în Romania, ES Francisco Javier Lozano, monseniorul Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București al Biserici Romano-Catolice, consilierul patriarhal Georgică Grigoriță, reprezentantul Patriarhiei Române, diplomați, atașați militari, numeroase personalități ale comunității evreiești din România.

Ariel Sharon, care a încetat din viață sâmbătă la 85 de ani, după opt ani de comă, a fost înhumat luni cu toate onorurile militare, la ferma familiei sale din Negev, sudul Israelului, în apropiere de granița cu Fâșia Gaza.