MENIU

Arafat a explicat INTERDICȚIILE: Carantină de noapte pentru nevaccinați - Toate restricțiile care intră în vigoare luni VIDEO

Raed Arafat

Raed Arafat - șeful DSU a explicat, vineri, după ședința de Guvern, noile restricții anti-covid impuse.

Raed Arafat: Bună ziua! Astăzi o să vă prezint un briefing asupra situației din ultima săptămână, având în vedere că nu vom mai ține conferința de presă pe care, de regulă, o țin în fiecare vineri după-masă, şi după aceea o să prezint şi hotărârile care au fost luate în cadrul guvernului în urma propunerilor date de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Deci, în intervalul 21 octombrie ora 10:00 - 22 octombrie ora 10:00 au fost înregistrate 15.410 cazuri de persoane nou-pozitivate, rezultate din 66.076 teste efectuate, dintre care 25.032 RT-PCR și 41.044 teste antigen. Dintre cei 357 de pacienți decedați, 324 au fost nevaccinați și 33 înregistrați ca vaccinați. Cei 33 pacienți vaccinați care au decedat aveau vârste cuprinse între 40 și 49 de ani și peste 80 de ani. Dintre pacienții vaccinați care au decedat, 27 prezentau comorbidități iar 6 nu prezentau comorbidități. Este raportat un deces anterior intervalului de referință, produs în luna septembrie 2021, al unui pacient din Maramureș. În intervalul de referință din ultimele 24 de ore au fost înregistrate în total 356 de decese.

Astfel, au fost raportate de către Direcțiile de Sănătate Publică, 356 de decese în județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Caraș Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Galați, Giurgiu, Harghita, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Ilfov și municipiul București.

Patru dintre decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 de ani, 14 la categoria 40-49 de ani, 39 la categoria 50-59 de ani, 78 la categoria 60-69 de ani, 128 la categoria 70-79 de ani și 93 la categoria de peste 80 de ani.

Cele patru persoane decedate din categoria 0-39 de ani sunt un pacient de sex masculin din județul Maramureș de 38 de ani, nevaccinat, care nu prezenta comorbidități, un pacient de sex masculin din județul Galați de 35 de ani, nevaccinat, comorbiditățile nu au fost încă raportate, un pacient de sex feminin din județul Bacău de 38 de ani, navaccinată, comorbiditățile nu au fost încă raportate și un pacient de sex masculin din județul Sibiu de 33 de ani, nevaccinat, care prezenta comorbidități. Din totalul deceselor în ultimele 24 de ore, 261 prezentau comorbidități, 18 fără comorbidități și pentru 77 comorbiditățile încă nu au fost raportate. La cest moment avem 18.223 de persoane internate pe secții, dintre care 437 de copii, iar persoane internate în secțiile de anestezie-terapie intensivă sunt 1.848, dintre care 44 de copii. La acest moment, la nivel național, conform datelor furnizate de Ministerul Sănătății, avem alocat un număr de 1.689 de paturi; bineînțeles, numărul internaților e ceva mai mare, dar uneori internații sunt în UPU, dar sunt internați pe secția de ATI, pentru a primi medicamentele și a fi urmăriți și de medicii de la ATI. La nivel național, încă există o rezervă operațională de 154 de paturi, din care 70 în Bucureşti, dar aici normal că trebuie să asigurăm și personalul și să asigurăm mutarea de personal pentru a le activa mai departe. La momentul la care vorbim, paturi libere în țară sunt zero și paturi libere de ATI, vorbim aici, la Bucureşti, sunt zero. Cel mai important lucru care se întâmplă astăzi pe linia activării paturilor de ATI: a sosit o echipă de doi experţi din Danemarca, se află deja pe teritoriul României, la București. Ei vor analiza situația la Matei Balș în privința creșterii numărului paturilor de ATI, urmând ca la începutul săptămânii viitoare să vină prima echipă medicală din Danemarca și care va activa în cadrul Spitalului Matei Balș, dacă vor considera că toate situația este ok. Ştim că avem și o echipă medicală din Republica Moldova, care lucrează la Iași. Și suntem în discuții cu alte țări pentru echipele medicale, așteptăm confirmări. De altfel, ieri am avut o videoconferință cu Centrul de coordonare a situațiilor de urgență din cadrul Comisiei Europene, cu toate țările membre, unde s-a discutat despre nevoile României și ale altor țări care sunt acum cu probleme și unde s-a stabilit cam ce ajutor urmează să ajungă în cel mai scurt timp și în România.

Dintre ajutoarele deja sosite în România. Vorbim de Italia: 5.206 fiole de anticorpi monoclonali, care au fost distribuite de Ministerul Sănătății. Au ajuns medicamentele la 134 de unități sanitare cu paturi pentru tratarea unui număr de 2.603 pacienți. Ssprijinul care ni l-a acordat Ambasada Elveției, pe lângă firma fabricantă de Tocilizumab, și aici vorbim de un număr de doze care urmează să ajungă - este, din păcate, unul limitat dar, cum știți, Tocilizumabul este una din problemele majore în toată lumea, nu numai în România, din cauza lipsei de livrare din partea firmei. Se găsesc alternative, acum se discută de alternative care pot să le înlocuiască. Austria a trimis mai multe medicamente de terapie intensivă și chiar acum aterizează în Austria un avion militar cu un echipaj SMURD, cu doi pacienți care au fost transferați în cursul zilei de astăzi în Austria. Încă mai suntem în discuții cu Ambasada Austriei și pentru alte categorii de sprijin, care la momentul potrivit vor fi anunțate. Germania - deja s-a finalizat partea oficială pentru dozele de anticorpi monoclonali și urmează să ajungă în România în următoarele zile, vom anunța când vor sosi. Organizaţia Mondială a Sănătăţii - vor sosi întâi un număr de teste de antigen, dar se lucrează și pe aducerea concentratoarelor de oxigen, care urmează să sosească și vă vom anunța când vor sosi. Totodată pot să spun că Polonia, pe lângă ajutorul pe care l-a acordat, încă ne-a mai oferit anumite echipamente și materiale, analizăm nevoia pentru ele, iar astăzi se face al doilea transfer de pacienți către Polonia, care sunt, din ce știu, pe drum deja, din Iași de data asta, către localitatea /Loţ/. Continuă și sprijinul Ungariei, cu preluarea de pacienți. Sunt peste 30 de pacienți acolo deja și acest sprijin continuă, sunt în discuții cu colegii noștri de la Centrul de coordonare și de la județele limitrofe frontierei pentru trimitere de pacienți, la nevoie. Deci, cam astea sunt situaţiile la acest moment.

Apelul nostru pentru diferite categorii de materiale, inclusiv pentru echipe medicale, pe lângă faptul că a fost afișat la Uniunea Europeană, noi acum mai multe zile l-am afișat și pe site-ul de sprijin pentru dezastre al NATO. Și de acolo, de fapt, unele țări au aflat și au revenit să se intereseze pentru a acorda sprijinul.

Dacă îmi permiteți, o să intru în detaliile despre ultima săptămână și evoluția pe săptămâna trecută. Deci, știm bine că în 10 septembrie aveam doar 2.520 de cazuri, astăzi, 22 octombrie, avem 15.410 cazuri. Dar în perioada săptămânii trecute am atins inclusiv 18.000, şi este o cifră extrem de mare. Acum vedem că suntem undeva pe la 15.000-16.000, 14.000. Chiar dacă ne vom stabiliza momentan la această cifră, cifra este una foarte mare, ceea ce înseamnă un impact major pe sectorul sanitar.

Pacienții în ATI. În 16 octombrie, am avut 1.739 de pacienți, acum avem 1.848 de pacienți în Secțiile de ATI. Și reamintesc că în 10 septembrie aveam 543.

Pacienții decedați, cifrele le-ați văzut, s-au atins chiar cifre record, din păcate, astăzi fiind la 353. Dar am și depășit recordul de 500 de cazuri, recent. Din raportul INSP-ului pe perioada 11 - 17 octombrie, 92,1% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate; în săptămâna 11 - 17 octombrie, 72,3% din cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate și, de la începutul pandemiei până în prezent, 85,7% din totalul deceselor a fost la persoane de peste 60 de ani vârstă.

Ca și evoluție, localități care se situează între 1 și 3 la mie în continuare scad, dar crește numărul localităților care sunt peste 3 la mie. Deci, între 1 și 3 la mie scade numărul, dar crește numărul celor peste 3 la mie. Și dau exemple: 37 în Alba au fost săptămâna trecută, acum sunt 63; 46 - Arad, acum sunt 65; 42 - Argeș, acum sunt 86; Bacău - 24, acum sunt 44; Covasna erau trei, acum sunt 17; Dâmbovița erau 33, acum sunt 77. Cifrele astea arată că încă este o creștere a incidenței pe ultimele 14 zile, în toate localitățile, în toate județele din țară. Localitățile monitorizate peste 3 la mia de locuitori: în 9 septembrie monitorizam doar 49 de localități, iar în 21 octombrie, astăzi, monitorizăm 2.021 de localități care sunt cu incidență peste 3 la mie.

Localități carantinate la acest moment avem în județele Bihor, Maramureș, Botoșani, Iași, Ialomița, Dâmbovița și Mehedinți.

Pe linia medicală, solicitări de transfer între 24 septembrie și 1 octombrie au fost de 1.012 cazuri; solicitări de transfer între 2 octombrie și 7 octombrie au fost 714 cazuri - deci, numărul solicitărilor de transfer a crescut semnificativ; solicitări de transfer între 8 octombrie și 14 octombrie sunt 1.086 de cazuri și solicitări de transfer între 15 octombrie 21 octombrie - 953 de cazuri.

Personalul medical detaşat între 9 septembrie şi 21 octombrie a ajuns la 1.861 de persoane de diferite categorii, care au fost detaşate între spitale pentru acordarea sprijinului colegilor lor care lucrează în secţii sau spitale cu puţin personal. La asta se adaugă inclusiv studenţii la medicină, unde am mobilizat un număr semnificativ de studenţi de la facultăţile de medicină din ultimii ani, care ştiţi că, prin lege, se consideră că ei au, pe durata stării de alertă, dreptul de liberă practică, ca asistenţi medicali, şi care activează în diferite unităţi medicale.

Situaţia comparativă în Unităţile de Primiri Urgenţe. Între 8 şi 14 octombrie am avut 11.000 de cazuri, din care 7.802 confirmate; între 15 şi 21 octombrie am ajuns la 14.563 de cazuri, din care 9.991 de cazuri confirmate COVID-19 pozitiv. Și aici este problema: că o parte importantă din aceste cazuri rămâne în UPU până se găsesc locuri pentru internarea lor, o parte pleacă acasă, fiind în stare uşoară, şi o parte, chiar fiind îngrijiţi la nivel de terapie intensivă, din păcate  totuşi decedează, fiind ajunşi târziu şi fiind în stare critică.

În lumina datelor pe care le avem aici, acum a fost aprobată hotărârea de guvern care modifică hotărârea prelungirii stării de alertă, aflată în vigoare, şi vine cu anumite măsuri suplimentare, dintre care o să le menţionez pe cele mai importante - hotărârea deja vi s-a comunicat.

Sunt interzise evenimentele private - nunţi, botezuri, conferinţe, workshopuri - pe durata de 30 de zile. Atrag atenţia, aici, că hotărârea de guvern este valabilă până la data în care a fost emisă ea original, aşa că hotărârea CNSU este pe 30 de zile, dar acum s-a prelungit până la finalul actualei hotărâri şi se prelungeşte din nou când prelungim hotărârea de stare de alertă în următoarea perioadă.

Doi. Restricţii la magazine, limitarea programului între 5:00 şi 21:00. Iar de la ora 22:00, pe întreg teritoriul ţării va fi interzisă circulaţia, cu excepţiile pe care le cunoaşteţi, la care se adaugă persoanele vaccinate sau trecute prin boală şi care trebuie să prezinte organelor de control certificatul respectiv. Și atenționăm că folosirea unui certificat care este fals, care este împrumutat sau care nu este al persoanei respective duce la deshiderea uni dosar penal, se consideră infracțiune. Așa că, atenționăm oamenii care vor ieși să folosească doar certificatele lor proprii când le prezintă organelor de control.

Totodată, accesul în toate zonele care nu sunt esențiale - nu intră aici farmaciile, magazinele alimentare - se face numai folosind certificatul verde pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală.

Pentru magazinele esențiale se intră cu măsurile de sănătate publică, dar fără certificat verde, în rest se intră pe certificat verde, persoane vaccinate sau trecute prin boală.

Copiii care sunt sub vârsta vaccinării nu pot intra în spațiile respective decât dacă sunt însoțiți de un adult care este cu certificat valabil de vaccinuri sau trecut prin boală.

Pentru magazinele alimentare din interiorul centrelor comerciale, adică mall-uri, se va intra numai cu certificatul verde, pentru că în mall nu se va putea intra decât cu certificatul verde, cum am zis, vaccinat sau trecut prin boală.

S-a abilitat Ministerul Educației să emită ordinul pentru introducerea vacanței pe 14 zile în tot sistemul școlar. Aici vorbim inclusiv de after-school-uri, care sunt menționate în hotărârea de guvern, și rămâne doar la nivelul de creșe, ele sunt singurele care vor rămâne deschise. Da, se aplică la toți regula și va fi comunicat acest lucru la toată lumea.

Rămâne valabilă livrarea la domiciliu, valabilă după orele 21:00 și pe durata nopții, deci, asta nu se oprește.

Iar la intrare în clădirile publice, în clădirile oficiale este obligatorie prezentarea certificatului verde pentru vaccinat sau trecut prin boală sau testat pentru toți care sunt din afara sistemului care lucrează în clădire respectivă, adică, vizitatori, oameni care vin cu orice treabă vor trebui să prezinte certificatul, asta la nivelul clădirilor publice.

Iar la nivelul clădirilor private, pentru organizațiile care sunt cu peste 50 de persoane, atunci se va prezenta, la fel, certificatul verde pentru vaccinați, trecuți prin boală sau testați.

Pentru introducerea acelorași reguli angajaților din clădirile respective, aici nu se poate acest lucru să se realizeze prin hotărâre de guvern și va fi realizat prin modificare legislativă, propunerea legislativă fiind, din ce am înțeles, trimisă deja la Parlament.

Cam astea sunt măsurile din următoarea perioadă. Activitățile competițiilor sportive, să nu uit asta, vor fi desfășurate fără public în următoarea perioadă.

Sunt interzise bineînțeles concertele, spectacolele în aer liber, iar la nivel de cinematografe, la nivel de teatre, capacitate de 30%, dar cu certificat verde, testat sau trecut prin boală.

La fel restaurantele, vor continua să funcționeze în condițiile în care funcționează doar pentru persoanele cu certificat verde sau cu trecere prin boală, dar cu limitarea programului până la orele 21:00.

Cam asta sunt măsurile. Vă răspund la întrebări. Vă rog!

Reporter: Bună ziua! Domnule doctor, ne puteţi explica cum vor merge românii să-şi plătească taxele la primărie, să intre într-o instituţie publică, dacă aceştia au nevoie de certificat verde?

Raed Arafat: Să organizeze primăria primirea lor printr-un ghișeu sau altceva. Deci, la acest moment, pentru următoarele zile, asta este regula. Dacă este vorba de taxe, mai poate să aștepte plata taxelor, poate, sau primăria poate organiza un ghișeu sau o altă soluție dacă este ceva de urgență, astfel ca persoana să poată să obțină ce are nevoie. Dar regula de intrare în clădiri este stabilită, și soluția cea mai bună, bineînțeles, rămâne ca persoanele respective să ajungă să obțină certificatul verde de vaccinat fără să treacă prin boală, sper, şi atunci bineînțeles nu vor mai avea probleme - cel puțin în această perioadă, în care cu toții vedem prin ce trecem și care este rezultată, de fapt, din procentul foarte mic al persoanelor vaccinate în România.

Reporter: Şi referitor la centrele comerciale: în mall-uri sunt și farmacii și alimentare...

Raed Arafat: Tot ce este în mall numai cu certificat verde. Dacă n-ai certificat verde, te duci la o farmacie care nu este în mall; este plin. Dacă nu ai certificat verde, te duci la magazine care nu sunt în mall, adică la magazine alimentare. Haideți să fim serioşi! Adică intră pe ușa intrării de la mall și îmi spune că merge la supermarket, după care te trezești cu el în cinematograf! Deci, nu va merge acest lucru.

Reporter: Din punctul dumneavoastră de vedere, hipermarketurile sunt centre comerciale sau se încadrează la magazine esenţiale?

Raed Arafat: Esențiale sunt magazinele de alimente și tot ce vinde partea alimentară, care este esențială. În rest, mall-uri etc., se intră cu certificat verde. Mulțumesc!

Reporter: Domnule Arafat, urmează o perioadă în care românii au niște zile libere - discutăm despre Sfântul Andrei, 1 Decembrie. Este o minivacanță acolo și mulți probabil că au planuri de a pleca în concediu.

Raed Arafat: Dacă îi primesc alte țări!

Reporter: În România se mai poate pleca în concediu?

Raed Arafat: Părerea mea este că cel mai bine acum este să stăm unde am fost - pentru că, atenție, ce n-am zis: și la unitățile de cazare vor trebui să fie prezentate certificatele verzi; inclusiv în hoteluri.

Reporter: Dar nu test, da?

Raed Arafat: Nu test, da.

Reporter: Deci, numai certificatul /.../.

Raed Arafat: Da, exact. Adică, e clar: n-ai certificat de vaccinat sau de trecut prin boală, nu poţi să te cazezi în hotel. Şi asta cred că este aplicat deja în foarte multe țări din Europa. Eu am văzut acest lucru mergând la o ședință la Ljubljana, la președinția slovenă, și primul lucru care s-a cerut la hotel, la cazare, a fost certificatul verde. Adică, nu suntem singurii care aplicăm astfel de reguli la acest moment.

Reporter: Cei care vor să plece din localitate vor putea face acest lucru în perioada de interdicţie?

Raed Arafat: În orele de interdicție numai dacă au un motiv care este stabilit printr-o declarație pe proprie răspundere sau dacă sunt vaccinaţi sau trecuți prin boală.

Reporter: Şi aş vrea să vă rog să mă lămuriți puțin: era specificată telemunca acolo...

Raed Arafat: Ăsta este un aspect pe care nu l-am menționat și într-adevăr o să-l subliniez: deci, toate instituțiile, publice, private, să treacă dacă se poate la telemuncă pentru 50% din personal. Acolo unde nu se poate, atunci activitate în schimburi pentru persoanele care activează acolo. Adică și activitate decalată, dacă nici în schimburi nu se poate.  Adică trebuie analizat, dar preferabil în următoarele 30 de zile. Și acum începem cu perioada Hotărârii de Guvern pe următoarele 14 zile. Important este să reducem cât mai mult mobilitatea și interacțiunea între noi. Și, poate, cea mai importantă chestiune pe care nu am menționat-o și o să o spun acum, dacă îmi permiteți: masca devine obligatorie peste tot; se anulează toate excepțiile pentru mască, gen: birou cu 5 persoane vaccinate, cu 10 persoane vaccinate. Iar în exterior singurele activități care rămân fără mască sunt activitățile sportive individuale sau dacă se practică sport în condițiile pe care le prevede Hotărârea, atunci este ok; în rest, masca devine obligatorie în următoarea perioadă.

Reporter: Și atunci când suntem singuri pe stradă, mai există această excepție?

Raed Arafat: Nu mai există, acum masca este obligatorie, cum am avut-o cândva, ne-am întors la situația pe care am avut-o. Iar dacă ești, bineînțeles, într-o activitate de sport, jogging, una, alta, acolo poți fără mască, dar asta este excepția care există.

Reporter: Ați dat niștre cifre dumneavoastră: 16 octombrie - 2.500 de noi cazuri, astăzi avem peste 15.000. V-aș spune și că pe 16 martie 2020, când s-a instituit stare de urgență în România, aveam zece noi cazuri, 168 în total. Acum, în această situație, nu credeți că ar fi necesară stare de urgență?

Raed Arafat: Lucrurile au evoluat și noi am explicat întotdeauna că măsurile pe care le luăm acum nu neapărat să fie identice cu măsurile care se luau la început, pentru că s-a aflat mai mult despre virus, știm care este problema, știm cu ce se poate preveni, știm cum se poate preveni și, în același timp, când se analizează la nivelul CNSU-ului, se analizează inclusiv impactul asupra altor sectoare, nu numai pur și simplu asupra sectorului sanitar, adică, și sectorul economic și tot. Măsurile care se iau acum sunt menite să limiteze accesul celor care nu sunt vaccinați. De ce? Pentru că ei dacă se îmbolnăvesc, mai ales dacă ei sunt cei care se îmbolnăvesc, ei ajung la spital și la Terapie Intensivă, după cum vedem, și, în final, este una din soluțiile pentru a atenționa oamenii că este o soluție care există la acest moment, bineînțeles este dreptul lor să o refuze, dar atunci să respectăm regulile care sunt aici.

Reporter: Și o singură întrebare, atât: nu credeți că am depășit acel punct, suntem în situația în care nu există oxigen în spitale, nu există medicamente, nu există medici, nu există paturi, suntem țara cu cea mai mare mortalitate din lume în acest moment, discutăm despre un dezastru?

Raed Arafat: Eu mă bucur că se sesizează acest lucru. Noi am zis foarte mult despre această posibilitate când se vorbea peste tot despre faptul că măsurile sunt exagerate și că ce facem este exagerat și că oamenii nu trebuie să respecte măsurile de sănătate. Așa că eu mă bucur că la acest moment sesizăm în ce situație suntem, măsurile care se iau sunt măsuri care sunt menite să reducă, cum am zis, contactul și să reducă mobilitatea și vedem cum evoluăm mai departe. În același timp, pentru sistemul sanitar facem absolut tot posibilul să rezolvăm toate problemele. Dar cum ați zis dumneavoastră, suntem într-o situație de dezastru; definiția unei situații de dezastru este că cererea este mult mai mare decât posibilitățile care există la îndemână la momentul respectiv. Din păcate, am văzut alte țări care au trecut prin această situație, când nu aveau armă de luptă, și anume, vaccinul. Noi am intrat în situația asta în prezența vaccinului, pentru că majoritatea noastră a refuzat să se vaccineze. Puteam să evităm această situație. Acum, rolul nostru este să facem tot posibilul să trecem cu cel mai mic impact posibil prin această situație, pe care n-a dorit-o nimeni.

Reporter: Aș avea nevoie de o precizare pentru început. Persoanele testate, deci, nu au voie pe stradă după ora 22:00, cele care nu sunt vaccinate.

Raed Arafat: Nu, nu.

Reporter: Și știm și care e explicația pentru acest lucru?

Raed Arafat: Da. Deci, explicația este că vor ieși numai persoanele care sunt vaccinate sau trecute prin boală, care au imunitate, nu persoanele testate, care pot să se infecteze dacă ajung undeva și să ajungă la spital mult mai ușor decât cei care sunt vaccinați sau trecuți prin boală.

Reporter: Păi, și persoanele vaccinate pot să ajungă la spital, și ele se pot infecta.

Raed Arafat: Mult mai puțin. Citiți, vă rog, cifrele și vedeți că procentele sunt elocvente și arată foarte clar care este procentul celor care ajung în spital, care ajung în ATI și care și decedează, fiind vaccinați. Și am spus la un moment, înregistrați ca vaccinați, că știm foarte bine că unii sunt cu certificatele cum sunt obținute și cu vaccinarea cum este făcută; chiar am avut recunoașterea unuia înainte, din păcate, să decedeze, unui tânăr la Sibiu care a zis foarte clar că certificatul lui de vaccinat nu este unul real.

Dar e foarte greu să depistăm aceste chestii, la acest moment. Nu vânăm pacienții care vin, noi încercăm să le rezolvăm problema. Dar testații sunt vulnerabili, dacă se infectează, să facă forme grave, să ajungă la ATI. Ei nu sunt identici cu vaccinații sau trecuții prin boală, care au un sistem imunitar care are memorie, este activat și care poate reacționa la virus altfel decât o persoană care nu este vaccinată sau trecută prin boală.

Reporter: Cursurile de instruire sunt și ele interzise, la fel ca workshop-urile?

Raed Arafat: Da. La acest moment, toate aceste activități se pot trece pe online și pe programele europene s-au acceptat cursurile care sunt finanțate de programele europene să se facă inclusiv online, astfel încât, în astfel de situații, cum suntem acum, să poată să treacă pe online. Nu să se întâlnească la conferințe, la cursuri etc., care se organizează în hoteluri și în diferite locuri, și cu aglomerație și după ce stai 5-6 ore în încăpere; unii mai lasă masca, alții nu mai respectă regulile. Așa că toate aceste activități trec la online, dacă se dorește, sau se amână, dacă se dorește.

Reporter: Voiam să vă mai întreb dacă ne-am putea confrunta cu o criză de seringi, pentru că înțelegem că s-a întâmplat asta la un centru de vaccinare dintr-un mall...

Raed Arafat: La cest moment nu știu să existe criză de seringi, știu că avem stocuri și am distribuit până acum tot ce s-a solicitat. Stocurile se verifică, de regulă, Comitetul Național de Vaccinare, dacă sesizează orice problemă, ne solicită să realizăm achiziții pentru a completa.

Reporter: Pentru că vine iarna, instalațiile pe cablu ar trebui să aibă acces cu certificat verde?

Raed Arafat: Adică?

Reporter: Cele de la munte...

Raed Arafat: Stați să ajungem acolo, dar e posibil că da, nu pot să spun acum. Nu este decisă treaba asta încă, să vedem cum evoluăm, să vedem dacă reușim să controlăm situația cât mai repede și cât mai mult să se vaccineze, pentru că singurul lucru pe care pot să îl spun, pe care îl vedem - cel puțin pozitiv, din ultima perioadă - este creșterea semnificativă a numărului persoanelor care se vaccinează cu prima doză. Deja am trecut de 60.000 într-o zi. Eu sper ca acest lucru să continue și să crească și cu asta poate reușim să prevenim un alt val mai târziu și să limităm situația actualului val în următoarele săptămâni.

Reporter: Și voiam să vă întreb dacă aveți cumva o opinie pe următoarea situație, din punctul dumneavoastră de vedere, că sunteți specialist: parlamentarii canadieni sunt obligați să se vaccineze. La noi ar trebui să se întâmple asta cu parlamentarii români?

Raed Arafat: Nu am înțeles.

Reporter: Parlamentarii canadieni sunt obligați să se vaccineze. În opinia dumneavoastră, ar trebui...

Raed Arafat: Este legea la parlament. Credeți-mă că vaccinarea obligatorie s-a discutat mult. La noi, legea noastră nu vorbește de vaccinare obligatorie, vorbește de vaccinare sau testare obligatorie. Când se va dezbate la parlament, se va decide acolo. Cum am zis, este o lege care la acest moment urmează să fie dezbătută la parlament.

Reporter: Și aș mai vrea o precizare, ultima: dacă toate aceste restricții se vor aplica de luni.

Raed Arafat: Da, exact așa este. Deci, de luni intră în vigoare.

Reporter: Bună ziua! Apropo de mall-uri voiam să vă întreb, referitor la cei nevaccinați care vor să se vaccineze în centrele din mall-uri, cum pot intra ei acolo?

Raed Arafat: Deci, dacă intră la centrul de vaccinare din interiorul mall-ului nevaccinați, poate că va intra însoțit la centrul de vaccinare, o să vedem care va fi soluția. Dar asta nu va fi ca scuză pentru că îți spune că mă duc să mă vaccinez, el este oricum nevaccinat, adică, nu are nici imunitate, nici nimic, așa că cel mai bine e să evite mall-urile pentru centrele de vaccinare și să meargă la centrele clasice, care nu sunt în interiorul mall-urilor.

Reporter: Și dacă totuși merge, doar însoțit, spuneți.

Raed Arafat: Deci, acolo se va reglementa situația asta împreună cu CNCAV, dacă avem centre în interiorul mall-urilor. Dar, repet, mall-urile, intrarea în ele la acest moment va fi controlată prin certificatul verde la intrare. Și, repet, copiii care sunt sub vârsta de vaccinare nu pot intra decât însoțiți de o persoană adultă, părinții, bunicul, cineva care prezintă certificat de vaccinare sau de trecere prin boală, deci, certificat verde cu aceste caracteristici.

Reporter: O precizare referitor la birourile cu mai puțin de 50 de persoane, acolo tot va trebui certificat?

Raed Arafat: Nu, la privat... Deci, atenție, la public, indiferent, va trebui; la privați, la entitățile private, de la 50 în sus va trebui.

Reporter: Pentru activitățile religioase, pentru că am văzut că acolo nu e nicio mențiune nouă, vă gândiți...

Raed Arafat: Se menţionează faptul că va trebui să fie doi metri pătrați asigurați.

Reporter: Dar adeverință de vaccinare, nu neapărat certificat...

Raed Arafat: Nu, la acest moment, nu, acolo nu. S-a decis să nu fie condiționare, dar va trebui mască, bineînțeles, și doi metri pătrați pe persoană.

Reporter: Dar cum se explică, pentru că în aer liber...

Reporter: Exact, sunt foarte multe probleme acolo, oamenii nu respectă măsurile, am văzut și imaginile. De-asta vă întrebam, dacă cumva luați în calcul…

Raed Arafat: Deci este o decizie luată la nivelul CNSU. Au fost discuții în acest sens, este o decizie luată la nivelul CNSU, din acest punct de vedere.

Reporter: Ne puteți spune și argumentele științifice care au fost invocate?

Raed Arafat: Cum v-am zis, sunt măsuri care se iau, nu e neapărat să ai argument științific pentru această măsură. E o măsură decisă. Nu închidem activitățile religioase, dar punem condiția de doi metri, mască, distanță. E o decizie luată la nivelul CNSU și este o decizie votată la nivelul CNSU. Sunt mai multe aspecte care se iau în considerare, pe lângă baza științifică care se oferă de către medici. Asta este decizia luată la acest moment.

Reporter: Și apropo de asta, o opinie, dacă îmi permiteți, cumva între cele două zone: am văzut cazul Episcopului Devei și Hunedoarei, care a încetat din viață în urma unui stop cardiorespirator la a treia doză, având a treia doză. Este o situație care îi îngrijorează pe oameni și îi face cumva să nu se mai vaccineze. De aceea, vă întreb care este opinia dumneavoastră?

Raed Arafat: Dar cum a intrat în stop cardiorespirator? Mă întrebați ceva despre care eu nu știu, nu știu cum s-a întâmplat. Poate că nu are nicio relație a treia doză cu ce s-a întâmplat acolo. Faptul că a luat a treia doză, după care i s-a întâmplat ceva, poate să fie total disociat. Nu are rost să le asociem, să le legăm una de cealaltă. Cum am zis altădată, sunt peste patru miliarde de oameni vaccinați în lume și lumea merge mult mai bine în multe zone decât mergem noi acum, unde s-a ales ca 70% să nu se vaccineze. Dar, cum am zis, mă bucur că crește și să vedem cu cât va crește mai departe /numărul persoanelor care se vaccinează/.

Reporter: Bună seara! Aș vrea să lămurim o chestiune: există anumite centre comerciale care nu sunt mall-uri, sunt hipermaketuri, există un magazin mare de unde vor să își cumpere oamenii alimente, iar pe hol, la intrare, există un culoar în care sunt mai multe magazine - de haine, de diferite lucruri, hipermaket. Asta intră în categoria mall-uri?

Raed Arafat: Dacă este fără control la intrare, atunci fiecare magazin se controlează singur. Asta înseamnă că atunci când se intră în magazinul respectiv, trebuie să fie controlat certificatul verde.

Reporter: Adică și acestea intră.

Raed Arafat: Normal. Deci, trebuie să fie controlat certificatul verde oriunde. Excepție – doar când se intră în magazinele care sunt de alimentație, magazinele esențiale, farmacii și așa mai departe.

Reporter: Și aș mai vrea să lămurim o chestiune cu accesul în instituțiile publice. O persoană care nu lucrează în instituție, dar vrea să își plătească o taxă, vrea să intre, poate să intre și cu test?

Raed Arafat: Instituția poate să organizeze modul în care va face acest lucru, dar nu se poate intra fără certificat verde, dacă în instituție lucrează peste 50 de persoane, dacă este o instituție privată. Dacă este o instituție publică, este aplicabil certificatul verde și instituția găsește soluție pentru a rezolva problema celor care trebuie să plătească ceva de urgență. Altfel, instituțiile respective, primăriile știu că această regulă este pe următoarele 30 de zile și amână pentru oamenii respectivi plata până vedem cum vom evolua.

Reporter: Dar într-o instituție a statului omul poate să intre... Când spuneți certificatul verde vă referiți că poate și prin vaccin, și prin teste, și prin trecere prin boală?

Raed Arafat: La clădirile respective, da.

Reporter: Adică se acceptă testul în instituțiile...

Raed Arafat: La aceste clădiri, da. Nu la magazine.

Reporter: Pe banii cui trebuie să...

Raed Arafat: Pe banii persoanei. Pentru că persoana alege să nu se vaccineze gratuit, atunci testul, măcar, este plătit de către persoana respectivă. Și poate să fie test antigen pe 48 de ore sau test RT-PCR pe 72 de ore.

Reporter: Iar la mall nu e voie cu test, la mall trebuie dovada vaccinării sau a trecerii prin boală.

Raed Arafat: Exact, da.

Reporter: Spuneați că se poate cumva prelungi/amâna plata unor taxe. Au fost discuții deja cu Ministerul Finanțelor?

Raed Arafat: Nu, asta decide fiecare autoritate. Deci, în ceasul al 12-lea să înțelegem că sunt reguli pe 30 de zile, pe care le vom respecta și le vom aplica.

Reporter: Mulțumesc.

Raed Arafat: În rest, va găsi fiecare soluții să respecte aceste reguli și să faciliteze ce trebuie rezolvat pentru fiecare persoană, dacă este ceva urgent. Iar, cum am zis, la intrarea în clădiri, și testul merge. Adică persoana, dacă e testată cu un test antigen, poate să meargă acolo, dacă are ceva de obținut. Acolo nimeni nu oprește persoana respectivă să facă testul și să meargă.

Reporter: Bună ziua! Domnule Arafat, s-au făcut niște calcule, niște scenarii cu cât vă așteptați să scadă rata de infectare după aceste 30 de zile de măsuri?

Raed Arafat: E foarte greu de spus. O să vedem, poate în primele zile la 14 zile, dacă măsurile sunt respectate. După care INSP, normal, va face analiză în acest sens. Dar ca să obținem măsuri, nu ne așteptăm înainte de 14 zile. Și ca să le menținem și să continue să scadă, probabil că va fi nevoie de încă 7-14 zile. Din acest motiv, măsurile din hotărârea CNSU sunt pentru 30 de zile.

Reporter: Scenariile dvs., cifrele pe care le analizaţi ce vă spun, ne aşteptăm după aceste 30 de zile la încă 30 de zile de restricţii sau speraţi să...?

Raed Arafat: Nu ştiu acest lucru, e foarte greu să prezicem acum. Să sperăm că vedem un impact la aceste 30 de zile, după care să vedem ce va urma şi sperăm că în perioada asta, de 30 de zile, oamenii, cum am zis şi altădată, să se gândească foarte serios să meargă la centrele de vaccinare, să se vaccineze.

Reporter: Aţi pomenit, aţi menţionat sintagma 'dezastru sanitar', aţi spus zero paturi la ATI în toată ţara, zero paturi la ATI în Bucureşti, echipă de specialişti din Danemarca, care vine să analizeze situaţia, să vadă ce se poate face, echipe de specialişti din alte ţări, care sunt aşteptate. Domnule Arafat, aş vrea să vă mai întreb: de astă vară toată lumea ţipa că ne vom aştepta la un val care ne va năuci - ne uitam la Untold, ne uitam la plaje, ne uitam la tot ce se întâmplă, nu s-au pus restricţii la momentele respective. De ce nu s-au chemat, după informaţiile dvs., aceste echipe de specialişti din Danemarca sau de unde vin ei mai devreme, de ce nu s-au luat măsuri mai din timp?

Raed Arafat: Astea sunt echipe care vin să ajute în perioada unei suprasolicitări a sistemului, nu se cheamă înainte preventiv.

Reporter: Nu era previzibilă această suprasolicitare a sistemului?

Raed Arafat: Preventiv nu se cheamă. Când activăm astfel de mecanisme... Protecţia civilă europeană se activează în timpul unui dezastru, nu se activează înaintea unui dezastru. Preventiv nu avem cum, nu există.

Reporter: Nu, mă refer la specialişti, care puteau fi invitaţi...

Raed Arafat: Şi specialiştii, la fel. Echipamente acum există, ştiţi că am preluat de la Unifarm, printr-o hotărâre a CNSU, peste 300 de ventilatoare suplimentare, deja am început să le distribuim, deci creşterea numărului paturilor este posibilă. Dar normal că personalul nu e suficient şi din cauza asta am apelat şi la echipe suplimentare din afară.

Reporter: În opinia dvs. de specialist, putea fi prevenit acest dezastru dacă se luau măsuri?

Raed Arafat: Da, dacă mergea lumea să se vaccineze, sută la sută. Mulţumesc! Vă rog!

Reporter: Bună ziua! În condiţiile în care doar creşele private şi publice vor rămâne deschise, ce soluţie au părinţii care trebuie să stea acasă cu copiii?

Raed Arafat: Se poate şi trece online la activitatea de muncă. Astea sunt aspecte care vor fi explicate şi există soluţii pentru ele, deci nu avem altă soluţie. Ştiu că sunt multe întrebări, am mai trecut prin aceste situaţii şi întotdeauna au fost soluţii. Normal, cine stă acasă, din ce ştiu, are o anumită compensare. Și, mai mult decât atât, poate să treacă pe muncă online, având copii acasă, din momentul în care 50% din personalul unei entităţi noi cerem să fie transferat în muncă online, dacă se poate. Am mai trecut prin aceste situaţii, nu e o premieră ce facem. Cum am trecut şi altădată, vom trece şi acum.

Reporter: Există reglementări în vigoare spuneţi?

Raed Arafat: Da. Există reglementări. Aici, Ministerul Muncii, dacă nu sunt, o să le reglementeze. Dar eu, din ce ştiu, există reglementări pentru persoanele care stau acasă în aceste situaţii.

Reporter: Şi aceste reguli adoptate astăzi când vor intra mai exact în vigoare?

Raed Arafat: Luni.

Reporter: Luni.

Raed Arafat: Da.

Reporter: Mulţumesc!

Raed Arafat: Mulţumesc!

Reporter: O primă rugăminte, ţine de telemuncă, o completare, dacă se poate. Spuneaţi că ar fi vorba de cel puţin 50% dintre angajaţi, acolo unde se poate, să lucreze acasă - e o recomandare sau e obligatoriu?

Raed Arafat: Nu, asta e obligatorie. Doar acolo unde nu se poate, din motive explicabile, se trece la aplicarea celorlalte reguli.

Reporter: Bun, şi presupun că vor urma şi controale de la /.../...

Raed Arafat: Obligatoriu, deci există...

Reporter: Care sunt sancţiunile pe care le riscă cei... ?

Raed Arafat: Nu ştiu sancţiunile. Dar, normal, nerespectarea acestor reguli aduce sancţiuni şi sunt prevăzute aceste lucruri, există organe care pot controla - inclusiv ITM, sau mai ales ITM, în acest sens, poate să facă controale.

Reporter: Erau vehiculate sancţiuni la nivelul a 50.000 de lei de persoană.

Raed Arafat: Nu ştiu, nu pot să vă spun acum.

Reporter: Eventual, sancțiuni în ceea ce privește nepurtarea măștii la birou?

Raed Arafat: Există sancțiuni la toate astea prevăzute și asta se aplică de către cei care controlează, dar nu știu sancțiunile să vi le spun pe de rost, câți sunt, care e valoarea lor. Va trebui să termin, vă rog, că cei care m-ați întrebat deja...

Reporter: Doar o precizare, dacă îmi permiteți. Pentru firmele la privat și, de asemenea, pentru instituțiile publice, dar pentru firmele cu mai mult de 50 de angajați, ar trebui ca personalul să fie vaccinat? Adică ei mai pot veni la muncă dacă nu sunt vaccinați? E o nelămurire.

Raed Arafat: Deci angajații, nu putem, la acest moment, să stabilim nicio regulă pentru ei, decât prin lege.

Reporter: Și spitalele, pentru că sunt și ele instituții publice, le diferențiați cumva în această hotărâre?

Raed Arafat: Deci, spitalele, în primul rând, nu poți intra să vizitezi în ele. La acest moment nu există vizite. Spitalele sunt închise vizitatorilor, iar pacienții vor avea acces și, de regulă, pacienții sunt testați în spital.

Reporter: Și referitor la universități...

Raed Arafat: Autonomia este o recomandare pentru ei, dar sunt, este autonomia universitară și există o recomandare pentru universități. Totuși să treacă la vacanță sau la online, din ce știu, dar asta e doar recomandare, universitățile decid.

Reporter: O singură rugăminte mai aveam eu. Recomandați insistent vaccinarea, dar un sfert din angajații Ministerului Sănătății nu sunt vaccinați.

Raed Arafat: Da, eu sunt la Interne și, din păcate, și acolo sunt mulți nevaccinați. Deci, se reflectă ce este în rândul populației. E adevărat, eu pot să vorbesc la Ministerul de Interne că rata vaccinării e mai mare decât rata generală a populației, dar tot este redusă şi este destul de redusă și noi am recomandat și personalului Ministerului de Interne să se vaccineze, de altfel, pentru legea propusă în parlament. Cel puțin cei care au contact cu pacienții și anume personalul pompierilor și personalul aviației Ministerului de Interne vor fi tratați identic cu personalul medical, adică fie vaccinat, fie testat.

Reporter: O singură precizare, vă rog. Pentru angajații din sistemul public sau de la privat, care trebuie să aibă acest certificat, înțeleg că n-ați reglementat acum, dar...

Raed Arafat: Am recomandat în hotărârea CNSU, dar se reglementează la nivel de lege, nu la nivel de hotărâre de guvern.

Reporter: Ok. Și cine va face acest lucru în Parlament?

Raed Arafat: Este depus un proiect legislativ, din ce știu eu. Trebuie întrebat la nivelul fie al domnului ministru Cseke, sau al domnului ministru Bode. Știu că s-a depus ceva, dar nu pot să vă spun când sau care sunt detaliile.

Reporter: Mulțumesc!

Raed Arafat: Mulțumesc!