MENIU

Aproape jumătate dintre vacanțele de iarnă, anulate din cauza restricțiilor

Sursa foto: Arhivă

Pandemia a lovit grav turismul. Din cauza restricțiilor, numeroase vacanțe au fost anulate. Proprietarii de pensiuni și hoteluri spun că au înregistrat pierderi semnificative. Spre deosebire de anii trecuți, românii sunt mai reticenți și vor să își petreacă vacanțele în țară. 

Implementarea certificatului verde și amploarea pandemiei au dus la rezervări mai puține, zboruri anulate și hoteluri aproape pustii.

,,Restricții peste restricții, fie că ești vaccinat, fie că nu, teste peste teste, mi se pare absolut inutil, mai ales că este a treia oară când mi se anulează vacanța și de data asta, pentru că nu s-a umplut charter-ul (n.r avionul)’’, a precizat Paul Mihai, turist.

Efectele restricțiilor le resimt cel mai tare reprezentanții Horeca. Accesul în hoteluri și pensiuni este permis doar celor care s-au vaccinat sau au trecut prin boală.

,,Se simte o ușoară scădere, pe partea de conferințe au disparut în totalitate. Fiind hotel de lanț respectăm regulile, toată lumea prezintă certificat verde. Încercăm să facem un service să evităm aglomerațiile, închidem devreme. Sunt niște reguli pe care trebuie să le respectăm cu toții, nu?’’, a declarat Sorin Petcu, reprezentant hotel.

Și agențiile de turism au înregistrat pierderi. Românii sunt tot mai sceptici cu privire la vacanțele în străinătate.

,,Early booking-ul este mult mai slab, foarte slab, iar faptul că acum e o restricție mare din punctul de vedere al circulației, s-a redus și apetitul românilor pentru planificarea vacanțelor. Rezervările sunt cam 50-60 % la munte pe stațiuni. Până acum erau pline, dar acum e o precauție din partea clienților. Sunt preferate vilele de grup, unde se duc singuri, să fie între ei’’, a explicat Cristian Bărhălescu, managerul unei agenții de turism.

România este printre puținele țări din Europa care este zonă roșie pentru alte state. Din această cauză cei mai mulți români se reorientează către vacanțele în țară.