MENIU

Aprecierea leului îi duce pe exportatori la faliment

Aprecierea leului îi aduce pe exportatori la sapă de lemn. De la începutul anului şi până în prezent la export s-au înregistrat pierderi de 300 de milioane de euro. Oamenii de afaceri români se gândesc deja la disponibilizări şi la achiziţionarea materiei prime din import pentru a compensa pierderile.

De la începutul anului şi până în prezent moneda europeană a pierdut peste 4 bani. Astăzi, euro a ajuns la o cotaţie similară cu cea din octombrie 2002. Pentru a rezista pe piaţă, exportatorii au încercat să-şi renegocieze contractele cu partenerii externi. Cei care nu au reuşit să obţină mai mulţi bani se gândesc să cumpere materia primă din alte ţări, la un preţ mult mai mic.

"Voi înlocui tot ce pot de la materii prime. Şi aşa nu aveam noi foarte multe în materia primă. De la aţă şi vom aduce totul din import ca să rezistăm", spune Maria Grapini, exportator.

Cele mai mari pierderi s-au înregistrat în industria uşoară, chimică şi a mobilei.

"România va trebui să scoată afară marfă de un miliard de euro pentru ca producătorul să încaseze leii pe care i-ar fi încasat dacă cursul ar fi rămas la nivelul din 2006",a declarat Mihai Ionescu, preşedinte ANEIR.

Potrivit Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România, din 2005 şi până în prezent, din cauza întăririi leului, s-au înregistrat o mie de falimente în rândul exportatorilor. Dacă moneda naţională va continua să se aprecize, reprezentanţii ANEIR estimează că până la sfârşitul anului pierderile vor ajunge la un miliard de euro.
Mai multe articole despre:
leu apreciere