MENIU

Apel disperat al salvamontiştilor: "Sunt peste tot! Trec pe lângă noi ca rachetele"

Motocicliştii distrug traseele, spun salvamontiştii.

Aproape toate traseele montane din munții Cindrel și Lotrului sunt afectate de trecerea pasionaților de enduro, spun salvamontiștii sibieni, cei care administrează aceste trasee. Salvamontiştii trag un semnal de alarmă. 

„Am făcut apel la cei care practică enduro să nu mai intre pe trasele turistice, să le evite. Sunt destule drumuri și locuri prin care pot să umble cu motocicletele, dar se pare că nu îi interesează. Pagubele le produc la nivelul platformei potecii turistice. Se creează niște șanțuri care, în momentul când plouă, devin torenți. Practic, nu mai poți umbla pe acolo și sunt foarte multe cazuri de acest gen“, spune Adrian David, șeful Salvamont Sibiu, scrie turnulsfatului.ro

În urmă cu doi ani, la nivelul județului au fost organizate mai multe întâlniri oficiale pentru a reglementa zonele de acces ale pasionaților de motociclism, 4X4 sau ATV-uri. Doar că întâlnirile nu au dus și la adoptarea vreunor hotărâri.

"Nu există nicio reglementare, pe unde au și pe unde nu au voie, cel puțin în ceea ce privește accesul pe traseele turistice omologate. Ne-am trezit cu astfel de motocicliști la cabana Negoiu, la Suru, la Bărcaciu. Sunt peste tot și merg pe unde vor. Nu putem face decât să ne uităm la ei, degeaba le spunem ceva, căci trec pe lângă noi ca rachetele“, adaugă Adrian David.

Potrivit lui, discuțiile cu ghizii celor care folosesc motocicletele de teren au avut urmări pozitive, dar cei care produc pagubele în munții sunt motocicliștii care nu fac parte din cluburi sau nu participă la drumeții organizate de profesioniști.