MENIU

Aparatură medicală, retrasă din spitalele COVID din țară

aparatura medicala

Aparatura medicala, retrasa din spitalele si centrele de transfuzii din tara. Decizia a fost luata din cauza indiferentei de care a dat dovada Ministerul Sanatatii, in contextul pandemiei de coronavirus. Firma de farmaceutice, care a instalat si a donat aparate de plasmafereza in mai multe orase din tara, a decis sa le retraga, informeaza Realitatea PLUS.

Trei aparate de prelevare a plasmei pentru tratarea pacientilor aflati in stare grava din cauza infectarii cu noul coronavirus vor fi retrase din centrele de transfuzii din Iasi, Giurgiu si Aslba Iulia. Alte 15 echipamente au ajuns tot cu titlu gratuit in centrele de transfuzie, la solicitarea facuta de consiliile judetene sau de spitale.

In plus, din cele 9.000 de kituri de recoltare, doar 150 au fost utilizate. Asta inseamna ca doar 150 de fosti pacienti au venit si au donat sange.

Alte 32 de echipamente ar fi trebuit sa ajunga in unitatile medicale doar ca Ministerul Sanatatii nu a indicat nici dupa doua luni de la solicitarea facuta de autoritatile locale unde sa fie si instalata aparatura. Asta inseamna ca MS nu a indeplinit singurul lucru pe care trebuia sa il faca si pe care s-a si angajat sa-l faca, mai exact este vorba despre o campanie de informare de donare de plasma convalescenta prin care populatia vindecata de coronavirus sa doneze plasma pentru ca acesti pacienti sa fie vindecati. Din acest motiv, foarte putini oameni dintre cei care au scapat de coronavirus au venit si au donat sange.

MS spune ca nu are personal care sa lucreze pe astfel de aparate medicale.

La Iasi, spre exemplu, doar sase oameni au donat plasma.

Donatia facuta de firma de farmaceuitice nu a fost una de neluat in seama. Din contra, valoarea unui singur aparat dintre cele donate de firma de farmaceutice se ridica la  40.000 de euro bucata.