MENIU

Anvelope de iarna: noi tehnologii, noi performante (P)

Anvelope de iarna: noi tehnologii, noi performante (P)
Anvelope
Anvelope
Anvelope

Anual, marii producatori de anvelope lupta sa aduca pe piata anvelope de iarna cat mai performante, investind in acest sens sume uriase in ceea ce priveste cercetarea si dezvoltarea. In continuare va prezentam cateva din beneficiile acestor eforturi si investitii.

Echiparea masinilor cu anvelope de iarna pe timpul sezonului rece este atat o obligatie legala, cat si una morala: acestea au rolul de a ajuta automobilul dvs. sa ruleze cu eficienta sporita pe carosabil de iarna si de a creste nivelul general al sigurantei de pe drumuri in sezonul rece.

Ideal este sa nu asteptati primele zapezi pentru a va monta anvelope de iarna, temperaturile scazute fiind la randul lor un impediment semnificativ, chiar vital, pentru autoturismele echipate cu anvelope de vara. Pentru a putea intelege mai bine de ce anvelopele de iarna sunt imperativ necesare pe timpul sezonului rece, vom intra in cateva detalii tehnice si va vom da exemple de cum marii producatori pun in aplicare aceste tehnologii pe anvelopele lor.
    
Un aspect extrem de important este materialul din care anvelopele de iarna sunt produse. In componenta acestora intra 80% cauciuc natural, cauciuc ce ajuta la mentinerea flexibilitatii anvelopei de iarna chiar si la temperaturi scazute.

Acest lucru este deosebit de important, deoarece, odata ce temperaturile scad sub 7 grade Celsius, anvelopele de vara devin mai rigide si pierd din performante, pe cand compusii din cauciucurile de iarna le ajuta sa ramana flexibile, astfel ajutand la mentinerea aderentei si manevrabilitatii in conditii de circulatie pe drumurile dificile de iarna.

Restul de 20% din componenta anvelopelor de iarna, il reprezinta diverse structuri interne ce ajuta la ranforsarea anvelopei, ajutand-o sa devina mai rezistenta in conditii neprielnice (drumuri accidentate, zapezi inalte, etc).

Banda de rulare decide in mare masura daca o anvelopa este potrivita pentru sezonul de iarna sau pentru cel de vara. Diferenta intre cele 2 tipuri de anvelope este usor de sesizat odata ce se intelege motivatia din spatele designului acestora. Mai jos, se poate observa cum difera banda de rulare intre doua anvelope ale aceluiasi producator, Michelin, in stanga fiind un profil de vara iar in dreapta unul de iarna.

Se poate observa cum designul benzii anvelopei de iarna Michelin Alpin A5 (cea din dreapta) are un design mai agresiv, in forma de V, canelurile fiind mai numeroase si mai adanci decat la anvelopele de vara.

Aceste caneluri au scopul de a colecta un strat de zapada in ele, crescand considerabil aderenta pe drumuri acoperite cu zapada dar si manevrabilitatea automobilului. De asemenea, distantele de franare sunt la randul lor mult reduse, crescand astfel nivelul de siguranta.
    
O alta trasatura extrem de importanta, specifica anvelopelor de iarna (dar prezenta si pe unele anvelope all season), este prezenta a numeroase striatii pe banda de rulare. Acestea au rolul de a evacua apa si zapada in exces ce apar pe carosabil, ajutand la combaterea fenomenului de acvaplanare. Ele se "inchid" la contactul cu asfaltul, practic prinzandu-se de acesta, si astfel crescand tractiunea si mai mult. Un exemplu foarte bun unde se pot observa aceste striatii este si modelul UltraGrip 9 de la Goodyear, conform imaginii de mai jos:

Daca nu locuiti in zone unde zapezile sunt un impediment constant, iar temperaturile nu scad mult sub nivelul de -5 grade Celsius, recomandam sa luati in calcul si montarea de anvelope all season. Acestea sunt acceptate atat legislativ, cat si tehnic pentru a putea fi utilizate in toate anotimpurile, oferind performante corecte cat timp conditiile de drum de iarna nu sunt foarte dificile.

Modul lor de constructie combina caracteristici gasite la anvelopele de iarna si anvelopele de vara, oferind performante acceptabile. Canelurile nu sunt la fel de pronuntate ca la anvelopele de iarna, dar striatiile inexistente pe anvelopele de vara apar – desi densitatea acestora variaza de la un model sau de la un producator la altul.

Unul dintre liderii in inovatii in materie de anvelope all season este Michelin, iar noile anvelope CrossClimate reprezinta cel mai recent succes al lor pe acest segment.

Acestea au obtinut performante foarte bune la toate testele la care au fost supuse, atat de iarna, cat si de vara, fiind incadrate ca performante in clasa “A” la categoria aderenta pe carosabil umed si obtinand alte rezultate notabile la franarea pe suprafete umede si aderenta pe zapada. Notam de asemenea ca aceasta anvelopa, pe langa marcajul obligatoriu legal M+S a primit si marcajul muntelui cu fulg de nea.
    
Inainte de a incheia, va dam cateva sfaturi utile:

Montati-va anvelope de iarna sau anvelope all season pentru a fi pregatiti pentru venirea iernii.
Verificati daca pe anvelope aveti inscriptionat marcajul M+S (M&S, MS), marcaj obligatoriu din punct de vedere legislativ.

Echipati un set intreg de patru anvelope de iarna si nu doar doua pentru a beneficia in totalitate de performantele acestora si a garanta manevrabilitatea masinii dvs.
Evitati anvelopele resapate sau second hand, acestea fiind in marea lor majoritate "obosite" si de o calitate slaba si indoielnica.

Conduceti in continuare responsabil si pregatiti intreg autoturismul dvs pentru iarna, nu numai anvelopele.

Echipati-va autoturismele chiar acum cu anvelope de iarna si anvelope all season de la AnveloSHOP.ro si AnvelopeMAG.ro si beneficiati de cele mai bune preturi de pe piata !

Mai multe articole despre:
anvelope