MENIU

Anunţul medicilor de familie privind cardul de sănătate. Ce solicită aceştia Casei de Sănătate

Medicii de familie cer realizarea unui audit independent la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Aceştia vor ca sistemul informatic al cardurilor de sănătate să fie evaluat. La fel, şi prejudiciile aduse prin nefuncţionarea sistemului iar cei vinovaţi să fie pedepsiţi.

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au transmis, într-un comunicat de presă, că sunt serios preocupate de problemele care apar din ce în ce mai des în funcţionarea Platformei Informatice de Asigurări de Sănătate.

"Ziua de vineri 18 septembrie 2015 constituie însă un precedent periculos pentru sistemul de sănătate din România. Avaria apăruta la nivelul CNAS a făcut imposibilă utilizarea cardului național de sănătate mai bine de cinci ore. În acest timp, sute de mii de pacienţi au aşteptat la uşile cabinetelor, spitalelor, farmaciilor, laboratoarelor, fără a beneficia de serviciile medicale de care aveau nevoie. În condițiile în care validarea serviciilor medicale se face de la 1 septembrie, conform legislației, exclusiv pe baza cardului pentru persoanele cărora acest instrument li s-a emis, faptul că nu există nici la această oră un sistem alternativ la situația de avarie constituie un grav prejudiciu adus pacienților, precum și furnizorilor de servicii medicale. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi luni, după ora 16, timp de alte 4 ore, precum și astăzi, pentru un interval de o oră și jumătate", au precizat cele două asociaţii.

În aceste condiții, medicii de familie solicită:

- Soluţie alternativă de funcționare a PIAS în caz de avarie.

- Audit independent la nivelul CNAS pentru evaluarea sistemului informatic şi a prejudiciilor aduse sistemului de sănătate prin proasta funcționare a acestuia

- Responsabilizarea reală și pedepsirea celor vinovați de prejudiciile aduse

- Verificarea conform legii a gestionării sistemului informatic și a asigurării mentenanței acestuia.
"Reamintim faptul că înțelegem nevoia unui instrument de control a utilizării banilor în sănătate, cu condiția minimă a funcționării acestui instrument fără a prejudicia sănătatea pacienților noștri și funcționarea normală a sistemului", conform sursei citate.