MENIU

Anunțul care răstoarnă toate predicțiile - CÂND va atinge Europa o imunitate optimă împotriva coronavirusului

Europa poate obține imunitatea „de turmă” împotriva coronavirusului în această vară, adică în următoarele patru luni, susține șeful companiei farmaceutice germane BioNTech, care a dezvoltat primul vaccin anti-COVID-19 împreună cu gigantul american Pfizer.

Directorul companiei BioNTech, Ugur Sahin, a sugerat, în această săptămână, că Europa ar putea ajunge la imunitate de turmă „în iulie, cel târziu până în august”, dar a avertizat că în continuare copiii vor fi incluși în categoria de risc până nu începe vaccinarea și pentru cei din grupele de vârstă 12-15 ani. Se știe că un număr mic de copii care se îmbolnăvesc de COVID-19 dezvoltă forme grave sau efecte pe termen lung.

Cea mai vehiculată variantă pentru atingerea unui nivel optim de imunizare împotriva virusului este cea de aproximativ 70 la sută, deși sunt încă dezbateri pe această temă la nivelul epidemiologilor. Experții în sănătate spun că un nivel de peste 70% ar provoca efecte semnificative în transmiterea comunitară a coronavirusului.

Șeful BioNTech, Ugur Sahin, precizează că acest lucru se va întâmpla pentru că mai mult de jumătate din populația Europei ar trebui să se vaccineze împotriva coronavirusului în următoarele două luni: „50-60% din populație va primi vaccinul” până la sfârșitul lunii iunie, moment în care orice reducere a restricțiilor pandemice ar afecta o mare parte a populației, potrivit Associated Press.

Potrivit ultimelor date centralizate la nivel european, până vineri erau infectate peste 44,5 de milioane de persoane, zilnic îmbolnăvind-se peste 150.000. Din păcate bilanțul deceselor în Europa a urcat până la 1.013.714. În același timp, aproape 40 de milioane de europeni s-au vindecat de COVID-19 în ultimul an.

Vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech ar fi eficient și împotriva temutei variante indiene a coronavirusului, mai susține Ugur Sahin. 

„Varianta indiană are mutații pe care le-am investigat anterior și împotriva cărora funcționează și vaccinul nostru, așa că sunt încrezător", a spus el, întrebat despre eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer/BioNTech.

În același timp, șeful BioNTech confirmă că este posibil ca în viitorul mult mai apropiat să fie nevoie și de o a treia doză de vaccin. Această a treia doză ar trebui administrată între 9 și 12 luni după prima și din nou, periodic, la fiecare 12-18 luni.

Motivul? Potrivit datelor în urma celor care au fost deja vacciante cu prima și a doua doză de vaccin, răspunsul imunitar devine mai slab în timp, și de aceea va fi necesară o a treia administrare. 

Studiile arată că eficacitatea vaccinului BioNTech-Pfizer scade de la 95% la aproximativ 91% după șase luni, a mai spus directorul BioNTech.