MENIU

Anunţul care dinamitează lumea ortodoxă, Moscova a anunţat schisma

Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat, luni, ruperea completă a relaţiilor cu Patriarhia de la Constantinopol, după ce aceasta a recunoscut o biserică ortodoxă independentă în Ucraina, informează AFP, Reuters şi TASS, citate de Reuters. Anunţul vine la exact o lună după anunţul că Patriahul Bartolomeu I, cel care ar urma să oficieze, împreună cu Patriarhul Daniel, slujba de sfințire a Catedralei Neamului, a devenit un soi de persona non-grata, iar numele său n-a mai fost rostit la slujbele din Rusia.

"Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a decis luni să rupă complet comuniunea euharistică cu Patriarhia Constantinopolului', a declarat, la Minsk, mitropolitul de Volokalamsk, Ilarion, responsabil pentru Departamentul de relaţii externe al Patriarhiei Moscovei, citat de RIA Novosti.

'Nu vom mai putea oficia slujbe în comun, preoţii noştri nu vor mai participa la liturghii împreună cu ierarhii Patriarhiei de Constantinopol', a declarat el.

'A fost o decizie forţată, dar Sfântul nostru Sinod nu a putut lua o altă decizie, a mai spus acesta.

Patriarhia de la Constantinopol a recunoscut joia trecută o Biserică ortodoxă independentă în Ucraina, fapt ce a declanşat indignarea Bisericii ruse.

La mijlocul lunii septembrie, patriarhul Kiril, considerat un apropiat la președintelui Vladimit Putin, a amenințat cu schizma, dacă vor continua activităţile considerate "anticanonice".

Pe 25 noiembrie, patriahul Bartolomeu I, alături de patriarhul Daniel și alți ierarhi români, ar urma să participe la Sfințirea Catedralei Neamului, închinată Sfântului Andrei şi eroilor români din toate timpurile.

Schisma dintre Moscova și Constantinopol poate avea efecte și la București. În 2017, la o întâlnire considerată istorică, Patriarhul Rusiei i-a cerut lui PF Daniel să-l sprijine în ceea ce priveşte situația din Ucraina, unde există două biserici ortodoxe, Patriarhia Kievului și Biserica Ortodoxă Autocefală, considerate necanonice de către Moscova, potrivit europalibera.org.

Patriarhul Constantinopolului. cel care va inagura Catedrala Neamului, interzis în Rusia

Mai multe articole despre:
null