MENIU

Anunț ȘOCANT, în plin SCANDAL privind achiziția de vaccinuri anti-Covid: România mai are de primit încă 9 milioane de doze

Sursa foto: INQUAM / Octav Ganea

În plin scandal în dosarul achiziției de vaccinuri anti-COVID-19 din ultimul an pandemic, Ministerul Sănătăţii mai are de primit, în aprilie, mai şi iunie, 9 milioane de doze de vaccin împotriva coronavirusului. Anunțul a fost făcut chiar de către ministrul de resort, Alexandru Rafila.

"Depozitele sunt pline şi din păcate nu avem la dispoziţie un mecanism acceptabil care să facă posibilă amânarea livrării cel puţin a acestor doze, în condiţiile în care este aproape imposibil în momentul de faţă să le comercializezi. Multe state europene au depozitele pline. Ceea ce am reuşit noi să vindem în ianuarie şi februarie, 7,5 milioane de doze de vaccin, care au însemnat o economie de aproximativ 150 de milioane de euro în momentul de faţă, nu mai este posibil şi ideea noastră este să putem să găsim o abordare la nivelul Comisiei Europene, întrucât Comisia Europeană este cea care a încheiat aceste contracte iniţiale, cât să putem să găsim o soluţie în care să nu risipim nici vaccinurile, nici fondurile publice şi să le oferim în continuare celor care au nevoie de ele", a declarat Rafila, potrivit Agerpres.

Afirmația făcută de ministrul Sănătății vine ca răspuns la o întrebare a jurnaliștilor. Vă reamintim că zilele acestea un scandalul uriaș a izbucnit pe scena politică românească, pe tema achiziției de vaccinuri COVID-19, în condițiile în care campania de vaccinare din țara noastră a eșuat, fiind pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la rata de vaccinare.

Scandalul achiziției de vaccinuri împotriva virusului SARS-CoV-2 a izbucnit după ce actuali și foști parteneri din coaliția de guvernare au început să se acuze reciproc de risipirea banilor prin cumpărarea mai multor doze de vaccin decât ar fi fost necesar.

Mai exact, mai mulți lideri ai coaliției de guvernare PSD-PNL, printre care și Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila, au acuzat foștii miniștri USR ai Sănătății de achiziționarea unei cantități prea mari de vaccinuri anti-COVID-19. Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă au respins acuzațiile și au arătat cu degetul către  fostul premier liberal Florin Cîțu.

DNA a deschis un dosar în septembrie 2021, ca urmare a sesizării din oficiu privind modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID.