MENIU

Anunț de la Guvern despre organizarea slujbelor de Crăciun în timpul epidemiei de coronavirus

Slujbe Crăciun Foto: ZiarulLumina.ro

Guvernul anunţă că slujbele de Crăciun se pot desfăşura atât în interiorul, cât şi în afara bisericilor, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară. Anunțul vine în plin scandal al organizării pelerinajului de Sfântul Andrei, după ce instanța a respins a doua oară cererea ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, de a organiza ceremoniile în pofida epidemiei de coronavirus și a creșterii alarmante a numărului de infectări și spitalizări, și, din păcate, a deceselor din cauza COVID-19.

 

Secretarul General al Guvernului, Antonel Tănase, a anunțat vineri, într-un mesaj postat pe Facebook, că slujbele de Crăciun se pot desfăşura și în biserici, dar cu respectarea măsurilor anti-COVID-19. Condiţia este ca autorităţile şi reprezentanţii lăcașelor de cult să găsească soluţii pentru respectarea regulilor impuse de epidemie.

„Am vorbit săptămâna aceasta cu reprezentanţii Secretariatului de Stat pentru Culte şi cu cei ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Identificăm împreună soluţii prin care Crăciunul să poată fi sărbătorit creştineşte la biserică. Reprezentanţii cultelor religioase susţin şi ei că trebuie să se respecte toate măsurile de combatere a pandemiei, deoarece suntem cu toţii conştienţi de nevoia de a proteja sănătatea românilor. Astfel, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară, slujbele de Crăciun se pot desfăşura atât în interiorul, cât şi în afara bisericilor. Doamne ajută”, este mesajul postat pe Facebook de secretarul general al Guvernului. 

Anunțul vine în ziua în care judecătorii din Constanța au decis să mențină interdicția impusă de autoritățile locale cu privire la organizarea pelerinajului la Sfântul Andrei, cerut de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Citește și DECIZIE definitivă în privința pererinajului de Sf Andrei: Judecătorii din Constanța mențin interdicția impusă

La evenimentul religios va fi permis accesul doar cetățenilor din localitatea unde se află mănăstirea, potrivit deciziei.

Arhiepiscopului Teodosie a atacat în instanță decizia de interzicere a pelerinajelor impusă de autorități din cauza pericolului răspândirii coronavirusului.

În pofida deciziei instanței și a epidemiei de coronavirus, ÎPS Teodosie trimite toți preoții și monahii la peștera Sfântului Andrei, în interes profesional, în ziua de 30 noiembrie, spunând că Sfânta Liturghie se va oficia și în parohiile Arhiepiscopiei Tomisului.

Citește și Excepția de la reguli. În plină pandemie, ÎPS Teodosie ordonă adunarea, în „interes profesional”, la Peștera Sf. Andrei

Într-un document intern al Arhiepiscopiei Tomisului și semnat de ÎPS Teodosie, în 30 noiembrie toți preoții din Eparhia Tomisului, personalul clerical și monahal sunt „delegați în interes profesional să săvârșească în sobor Sfânta Liturghie la Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei, din localitatea Ion Corvin, județul Constanța”.

Miercuri, 25 noiembrie, ÎPS Teodosie i-a transmis și o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban în care susţine că măsurile impuse în contextul pandemiei de COVID-19 generează „abuzuri„ împotriva clerului şi credincioşilor, deoarece aceştia sunt împiedicaţi să desfăşoare datinile bisericeşti.

Citește și ÎPS Teodosie, reacție periculoasă: instigă la nerespectarea regulilor de protecție sanitară și amenință Guvernul, pe care îl acuză de încălcarea Constituției

În plus, înaltul prelat atrage atenţia că ar putea apărea o situaţie conflictuală în contextul împiedicării credincioşilor din toată ţara să ia parte la tradiţionalul pelerinaj de la mânăstirea şi peştera din satul constănţean Ion Corvin, organizat la praznicul Sfântului Apostol Andrei, pe 30 noiembrie. Premierul l-a îndemnat joi pe Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, să susţină respectarea regulilor, deoarece acestea sunt impuse pentru a proteja sănătatea. 

Citește și Ludovic Orban, mesaj pentru ÎPS Teodosie: ”Eu cred că orice om trebuie să aibă grijă de sănătatea oamenilor”