MENIU

Anunț viral pe Internet: „Proprietar octogenar las GRATUIT vilă în București”

Un anunț postat pe rețeaua de socializare Facebook a devenit viral. Este vorba despre un presupus octogenar care ar lăsa moștenire o vilă în Capitală, rezervându-și însă dreptul de uzufruct viager.

„Proprietar octogenar las GRATUIT vilă în București în baza unui contract de uzufruct-viager cu drept de abitație. Nu am copii și dorec să las casa unei familii de intelectuali bine educați! Îmi rezerv dreptul să fac selecția familiei și aștept solicitările dumneavoastră doar la anunț pe contact”, se arată în anunțul care a adunat mii de like-uri și distribuiri. 

Ce este uzufructul viager?

Uzufructul este dreptul de a folosi bunul altei persoane şi de a culege fructele acestuia, întocmai ca proprietarul, însă cu îndatorirea de a-i conserva substanţa" (Art. 703 noul Cod Civil). Uzufructul este viager când se încheie pe durata vieții beneficiarului sau titularului acestuia. Din punctul de vedere al duratei, dacă titularul este o persoană fizică, uzufructul poate fi cel mult viager. Dacă beneficiarul dreptului de uzufruct este o persoană juridică, acesta se poate închea pe o perioadă de maxim 30 de ani. Prin urmare, uzufructul poate fi viager numai când beneficiarul este o persoană fizică.