MENIU

Anunț neașteptat de la Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank International (RBI), a doua mare bancă din Europa Centrală şi de Est, va renunţa la 20% dintre activele considerate riscante pe care le deţine, pentru a-şi consolida capitalul, transmite Bloomberg.

Activele considerate riscante însumau 79,4 miliarde de euro la finalul lunii septembrie a anului trecut, relatează Mediafax.

"Prin această acţiune, RBI va începe o etapă în care se va concentra pe afacerile relevante din punct de vedere strategic şi a căror profitabilitate poate fi susţinută", se arată într-un comunicat al băncii.

Renunţarea la o parte din active va determina creşterea capitalului comun de rangul 1 (CET 1), care se situa la 10% la sfârşitul anului trecut. De altfel, grupul austriac a anunţat că nu are în plan o majorare de capital.

Martin Gruell, directorul financiar al RBI, a afirmat că vânzarea activelor este un proiect pe termen mediu şi că "nu există nicio grabă" pentru a lansa această acţiune, potrivit Reuters.

RBI va anunţa detaliile referitoare la reducerea activelor la începutul lunii februarie, atunci când va publica şi rezultatele financiare pentru anul trecut.

RBI, a doua mare bancă din Europa de Est, după UniCredit, se confruntă cu dificultăţi din cauza conflictului din Ucraina. De asemenea, rezultatele RBI sunt afectate şi de afacerile din Rusia, care au avut de suferit în urma deprecierii rublei cu 46% faţă de dolar anul trecut, în condiţiile în care cea mai mare parte a profitului a fost generată de afacerea din Rusia în fiecare an începând cu 2011.

Raiffeisen estimează că divizia din Rusia va înregistra un profit de peste 300 de milioane de euro în 2014 şi că va rămâne profitabilă şi în acest an, în pofida creşterii provizioanelor. Banca a subliniat că nu va vinde activele din Rusia, dar că acestea ar putea fi reduse.

În schimb, RBI ia în calcul vânzarea diviziei din Polonia, potrivit unor surse Bloomberg.

La începutul lunii ianuarie, Karl Sevelda, directorul general executiv al Raiffeisen Bank, a declarat că banca se concentrează pe afacerile din România, Austria, Cehia şi Slovacia şi că a scos Rusia şi Polonia de pe lista ţărilor cărora le acordă prioritate, listă publicată în 2013.

RBI este deţinută de 490 de bănci cooperatiste locale, prin intermediul a opt entităţi regionale şi a Raiffeisen Zentralbank.

Raiffeisen Bank International a raportat, pentru primele nouă luni ale anului trecut, un profit după taxe în România de 81 milioane euro, în stagnare faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, veniturile mai mari din comisioane şi tranzacţionare fiind anulate de scăderea veniturilor din dobânzi.

Activele totale raportate de banca austriacă pentru România au urcat cu 3,1%, de la 6,31 miliarde euro la 6,51 miliarde euro.

Mai multe articole despre:
bănci Raiffeisen Raiffeisen Bank