MENIU

Șantierele care ne strică weekendurile. Cozi uriaşe la Feteşti, reparaţii pe DN1 şi la Giurgiu

Cozi uriașe, trafic blocat și lucrări pe principalele drumuri. Cu asta s-au confruntat, în ultimele săptămâni, turiștii români atât în drumul spre mare, la ieșirea din țară prin vama Giurgiu, cât la staţia de taxare de la Feteşti, dar și pe Valea Prahovei, unde traficul între Posada și Predeal este îngreunat din cauza șantierelor. 

Cozi uriașe la vama din Giurgiu

Duminică, șoferii au stat şi câte cinci ore, în coloana de maşini care s-a întins pe mai mulţi kilometri, la ieșirea din țară prin vama Giurgiu.

Un prim motiv pentru această aglomeraţie ar fi fost reprezentat de lucrările de reabilitare a podului de peste Dunăre, din cauza cărora circulaţia se desfăşoară alternativ, pe un singur sens. CNADNR a anunţat, printr-un comunicat, că aglomeraţia a fost cauzată şi de controalele amănunţile ale vameşilor bulgari, demarate încă din cursul zilei de sâmbătă.



Ziarul Financiar a scris, de asemenea, că vameşii au refuzat să iasă din cabine pentru controlul şoferilor. Deși peste 100 de maşini au așteptat să intre în ţară, prin vama Albiţa, și acolo circulaţia s-a desfășurat cu dificultate, întrucât maşinile au fost verificate de un singur vameş, potrivit celor semnalate de un telespectator Realitatea TV. Mai mult, după încă alte două ore de aşteptate, acesta a revenit cu alt mesaj: coada de maşini se întinde acum pe mai mult de zece kilometri.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, printr-un comunicat de presă, că, din motive de securitate, autoritățile bulgare au introdus controale suplimentare la toate punctele de trecere a frontierelor sale externe. Măsura a fost instituită cu titlu temporar, fără ca momentan să fie prevăzut un termen limită.

Coloană de autovehicule la stația de taxare de la Fetești

Deși poliţiştii și reprezentanții CNADNR au informat șoferii, în nenumărate rânduri, că pot plăti tariful de trecere al podului de la Fetești-Cernavodă prin SMS sau la staţiile de distribuţie a carburanţilor autorizate, mulți dintre aceștia au ales să achite tot ca înainte, ceea ce a dus la formarea de cozi uriașe la stația de de taxare, îndeosebi în weekend.

Vineri dimineaţa, la ora 9.00, pe sensul mers spre mare, la punctul de trecere peste pod erau cozi de peste 150 de metri, potrivit Evz.ro.

La un calcul rudimentar, cele 30 de minute pierdute cu motorul pornit, la coadă, înseamnă pentru şoferi o pagubă de aproximativ 26 km.

Statisticile consemnează că 1 minut de staţionare consumă 50 g benzină, asta înseamnă că în jumătate de oră cei care aleg să plătească cash taxa de pod, ar arunca pe geam aproximativ 1,5 litri de benzină. Și cum vara fără aer condiționat să stai cu mașina în soare e un calvar, cantitatea de combustibil irosit s-ar putea dubla.

Prin staţia de taxare, şoferii pot trece repede pe benzile doi şi trei, în ambele sensuri, dacă au taxa plătită SAU dacă o plătesc până la ora 24 a zilei următoare trecerii. Taxa poate fi plătită în avans sau ulterior, până la ora 24 a zilei următoare trecerii, la staţiile de distribuţie a carburanţilor autorizate (OMV Petrom, MOL, Rompetrol).

Lucrări între Posada și Predeal

Turiștii care au dorit să îşi petreacă concediul sau să plece în weekend la munte au fost nevoiți, din nou, până să ajungă la destinație să stea în coloane uriașe, pentru că pe Valea Prahovei lucrările sunt în plină desfășurare. Mai exact, până la data de 15 octombrie a.c., pe DN 1, la km 117, în dreptul localităţii Posada (aproape de intrarea în Sinaia), au fost impuse restricţii de circulaţie pentru realizarea unor lucrări. Tot pe DN 1, în judeţul Braşov, în zona pasajului aflat la km140+640 metri, pe raza oraşului Predeal, traficul rutier s-a desfăşurat alternativ, pe o bandă, dirijat sau semaforizat.
 

În intervalul vineri (ora 14.00) - luni (ora 8.00), dar și în perioada sărbătorilor legale se va circula în condiţii de “drum în lucru”, potrivit polițiștilor. În judeţul Prahova, tot până la jumătatea lunii octombrie a.c., se fac reparaţii la podul de pe DN1A, situat în Pasul Bratocea, la kilometrul 156+502 metri (la ieşirea din Cheia, către Braşov), informează Libertatea.ro.