MENIU

Anthony Fauci, despre infecția cu virusul SARS-CoV-2: Când vom trece de la nivelul "pandemic" la cel "endemic"

Anthony Fauci, principalul epidemiolog al administraţiei SUA, şi-a exprimat speranţa ca pandemia de coronavirus să piardă din încărcătura letală şi capacitatea de a genera cazuri grave, dar a cerut ca lumea să rămână, în continuare, în alertă.

Un coronavirus "endemic", care să paralizeze societatea, este posibil "doar în cazul apariţiei de noi variante care să eludeze imunitatea tulpinilor anterioare", a declarat Fauci cu prilejul unei dezbateri online privind evoluţia pandemiei, relatează Agerpres, acre citează EFE.

Fauci a respins posibilitatea ca infecţia provocată de virusul SARS-CoV-2 să fie total eradicată, "ceea ce de-a lungul istoriei infecţiilor s-a întâmplat o singură dată, cu variola".

Expertul american a prognozat ca posibil scenariu, deşi nu este încă sigur, ca noul coronavirus să poată "fi controlat" în măsura în care nu se produc mari alterări ale vieţii sociale, cum este cazul valurilor sezoniere de gripă sau al altor boli respiratorii.

La rândul său, expert în boli infecţioase de la Şcoala de Igienă şi Medicină Tropicală din Londra, Annelies Wilder-Smith, a declarat că este încă prea devreme pentru a coborî nivelul COVID-19, de la "pandemic" la "endemic".

"Este foarte probabil să apară noi variante ale coronavirusului, chestiunea este dacă vor fi mai mult, sau mai puţin periculoase", a arătat expertul.

"Bazându-ne pe avantajele evolutive ale unui virus, cel mai probabil este ca acesta să se atenueze şi să fie asociat unor cazuri mai puţin grave (...), având în vedere că îi convine să fie mai contagios, dar să nu provoace moartea organismului gazdă", a mai spus Annelies Wilder-Smith.

Mai multe articole despre:
fauci coronavirus pandemie covid