MENIU

Antarctica se topește. Specialiștii în mediu avertizează că ne paște un dezastru

Încă de anul trecut, toate semnele duceau către acest deznodământ cutremurător. În luna mai 2016, o suprafață imensă de gheață din vestul Antarcticii a început să se topească, rupându-se în bucăți. S-a emis avertismentul că topirea ar putea destabiliza porțiuni mari de gheață, ducând la creșterea nivelului global al mărilor și oceanelor cu peste 3,1 metri.

Dr. Eric Rignot, specialist în cadrul NASA, a accentuat pe gravitatea acestui fapt, susținând că „am ajuns în punctul de unde nu mai este cale de întoarcere, iar topirea masivă a faliei de gheață din Antarctica este ireversibilă.”

Un alt cercetător eminent, Dr. James Hansen, fost director al Institutului Spațial Goddard din cadrul NASA, care a studiat efectele încălzirii globale pe parcursul întregii cariere, a subliniat că efectele emanării de dioxid de carbon în atmosferă vor cauza pagube pe termen lung, în următoarele câteva secole.

Căldura emanată în atmosferă în urma arderii combustibilului fosil a fost absorbită de Oceanul Planetar, a cărei temperatură s-a ridicat, cauzând topirea calotei glaciare în timp record. Fenomenul a fost semnalizat încă din anul 1979, însă măsurile au întârziat să apară. Topirea parcurge o rată alarmant de rapidă, iar urmările sunt imposibil de prevăzut.  

Mai multe articole despre:
null