MENIU

ANRE avertizează: Sectorul energetic din România „încă tremură”. Statul a liniștit consumatorii, dar NU a plătit furnizorii

ANRE avertizează: Sectorul energetic din România „încă tremură”. Statul NU a plătit și furnizorii

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) avertizează că „sectorul de energie încă tremură”, pentru că soluții au fost găsite doar la nivelul consumatorilor, nu și pentru furnizori. 

"Eu cred că sectorul încă tremură, pentru că, deocamdată, s-au găsit soluţii doar la nivelul consumatorilor. Am reuşit să liniştim consumatorii, mare parte dintre ei, pentru că, de exemplu, marii consumatori de gaze nu beneficiază la o plafonare şi sunt expuşi unei pieţe cu preţuri foarte mari, dar măcar pe acest segment care este cel mai important al pieţei, consumatorii s-au găsit soluţii", a afirmat, miercuri, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Reprezentantul ANRE a explicat efectul neplății compensării către furnizorii de energie.

"Nu pot spune că în privinţa plăţilor care trebuie făcute din bugetul de stat către furnizori lucrurile stau bine. S-au făcut nişte paşi, nişte progrese. Nu pot să vă spun cifre, plăţile sunt făcute de Ministerul Muncii şi Ministerul Energiei, pe baza calculelor ANRE. Noi de abia săptămâna trecută am reuşit să finalizăm primele calcule pentru noiembrie şi decembrie şi sperăm că din acest moment să reuşim să accelerăm, iar la sfârşitul lunii mai să avem plătite primele trei luni (de compensare şi plafonare - n.r.), adică noiembrie, decembrie şi ianuarie. După care schimbăm tiparul şi ne concentrăm pe februarie-martie, apoi şi aprilie", a continuat oficialul ANRE.

Potrivit acestuia, ANRE primeşte în continuare foarte multe petiţii şi reclamaţii.

"Dacă în 2021 am avut un număr dublu faţă de 2020, în primele trei luni din an a continuat acest val. Sper ca, odată cu ordonanţa 27 (care prevede plafonarea preţului timp de un an - n.r.), lucrurile să se aşeze şi consumatorii să se calmeze. În plus, sunt foarte mulţi potenţiali investitori care au probleme cu obţinerea autorizaţiilor de racordare, ne luptăm cu transportatorul, cu distribuitorii în interpretarea regulamentelor de racordare şi vin sesizări şi din această parte", a susţinut Bege, potrivit agerpres.ro.

El a precizat că există interes foarte mare pentru instalarea de noi capacităţi de energie regenerabilă şi există şansa să depăşim 10.000 de MW în capacităţi de energie regenerabilă până în 2030.