MENIU

Angela Merkel RENUNȚĂ la restricțiile dure de Paște. Ce l-a determinat pe cancelarul german să dea înapoi

Angela Merkel

Planul care prevedea restricții mai dure în perioada Paștelui nu va mai fi pus în aplicare în Germania. Cancelarul Angela Merkel a anunțat miercuri că renunță la el pe fondul unui puternic val de nemulțumiri atât din partea cetățenilor, cât și a unor membri din cabinetul său. 

Cu o zi înainte, Merkel și reprezentanții celor 16 landuri au ajuns la un acord privind noile restricții, după discuții care au durat peste 11 ore. Cancelarul german le ceruse cetățenilor să rămână în locuințe timp de cinci zile în perioada Paștelui, declarând 1 și 3 aprilie ”zile de odihnă” suplimentare.

Noile restricții ar fi inclus închiderea tuturor magazinelor, cu excepția celor esențiale, timp de 4 din cele 5 zile și anularea serviciilor religioase. Interzicerea sujbelor de Paște a fost una dintre cele mai criticate restricții. 
”Sunt uimit că există sugestii ca bisericile să evite slujbele, mai ales de Paşte”, a declarat ministrul german de Interne, Horst Seehofer, citat de revista Bild. Nemulțumiri au fost exprimate și de reprezentanţi ai Bisericii Catolice şi ai Bisericii Evanghelice.

”Ideea unei închideri de Paște a fost redactată cu cele mai bune intenții”, în fața amenințării celui de-al treilea val al pademiei, a spus Merkel miercuri, în urma criticilor. Cancelarul a admis că măsurile decise nu puteau fi implementate atât de rapid și și-a cerut scuze pentru incertitudinile generate de anunț.
”Această greșeală este doar a mea”, a adăugat Merkel.

Precizările au fost făcute în contextul frustrării în creștere a germanilor față de Guvern din cauza desfășurării lente a campaniei de vaccinare și a măsurilor restrictive în vigoare din iarna anului trecut, potrivit hotnews. 

Bilanțul epidemiei din Germania depășește 2,6 milioane de cazuri Covid-19 și 75.760 de decese.