MENIU

Angela Merkel, declarații despre situața din Turcia. Ce trebuie să facă Europa

Europa nu trebuie să respingă Turcia în pofida temerilor referitoare la măsurile luate de Ankara pentru consolidarea puterii președintelui Erdogan, a declarat miercuri cancelarul german Angela Merkel.

Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri în vederea extinderii, Johannes Hahn, a afirmat recent că Turcia sub președinția lui Recep Tayyip Erdogan a întors spatele aderării la Uniunea Europeană, cel puțin pentru moment. ''Pentru toată lumea este clar că, cel puțin în prezent, Turcia se îndepărtează de perspectiva europeană. În centrul relației noastre trebuie să fie altceva'', a menționat Hahn într-un interviu pentru Reuters acordat la finalul reuniunii șefilor diplomațiilor din statele UE, desfășurată în Malta săptămâna trecută, arată Agerpres.

Totuși, într-un interviu publicat de Berliner Zeitung, șefa executivului german a estimat că Turcia este 'un partener important în lupta contra terorismului islamist' și a subliniat că este în interesul Uniunii Europene și al NATO să aibă relații bune cu Ankara.

''Nu trebuie să respingi un astfel de partener, chiar și în lumina evoluțiilor negative cărora trebuie să le facem față'', a adăugat Merkel.

Întrebat despre negocierile de aderare la UE, cancelarul german s-a dovedit a fi mai prudent, deși a reiterat că Ankara va depăși o 'linie roșie' în relațiile sale cu UE dacă va decide să reintroducă pedeapsa capitală.

''Noi, în Europa, trebuie să discutăm împreună ce fel de relație viitoare dorim să avem cu Turcia'', a spus Merkel.

Mai multe articole despre:
Angela Merkel Turcia Europa Merkel