MENIU

Angela Gheorghiu, Acasă la oamenii Realității: Întotdeauna când revin în România mai învăț ceva

A cântat pe marile scene ale lumii, iar în această seară, a susţinut un concert extraordinar la Ateneul Român. Spectacolul a fost organizat cu scopul de a strânge fonduri pentru tratamentul recuperator al victimelor de la clubul Colectiv. Înainte de concert, însă, a fost gazda echipei Acasă la oamenii Realităţii. Este vorba de Angela Gheorghiu, una dintre cele mai cunoscute cântăreţe de operă din lume. 

Angela Gheorghiu a aflat de tragedia din Clubul Colectiv când se afla la Moscova, unde susţinea un concert de binefacere. Imediat s-a gândit că trebuie să ajute într-un fel sau altul.

"Am început bineințeles sa trimit sms-uri, să dau telefoane, sa scriu directorilor spitalelor din București, am trimis Președinției. Mi-au spus, marea majoritate, intr-un glas: Angela, cred ca ar trebui ca tu să faci ce știi mai bine și ce poți", a spus soprana.

"E foarte greu totuși pentru ca vreau ca ceea ce fac, să se ințeleagă foarte bine că Angela face lucrul asta pentru prima oara în țara ei", a adăugat ea.

Iniţiativa Angelei Gheorghiu a fost privită cu ochi buni de alţi mari artişti ai lumii.

"Placido Domingo si multi alti artisti, Andrea Bocelli, Cecilia Bartoli, foarte multi artisti din lume mi-au spus da, Angela, vom fi cu tine, împreuna cu tine", a spus soprana.

Angela Gheorghiu a vorbit despre România și despre legăturile sale strânse cu țara natală, observând că valorile unui om țin în primul rînd de originea sa. 

"Valorile unui om nu constau doar în ce a învățat de la mama și tata, valorile constau în aceea că respectă și nu își neagă originea, educația, orice l-a făcut să fie omul care este", a spus soprana.

"Din punctul meu de vedere, sunt un om care încă mai învață, încă sunt surprinsă. Întotdeauna când revin în România mai ascult o părere, o opinie, mai ascult un poet, un scriitor. Acum am văzut un interviu cu Mircea Cărtărescu, spre exemplu. Indiferent unde mă aflu, ascult și văd oameni de toate felurile. Mă încarc cu atâtea stări. Dar subiectivismul din mine și tot ce ține de România, mă duce din nou cu picioarele pe pământ. Ascult oameni care au un bagaj de cultură și de spiritualitate în România și spun: aveți grijă, învățați de la acești oameni, ascultați-i. Cândva o să fac o listă cu oamenii pe care vă propun să îi ascultați și să învățați de la ei ", a mai spus Gheorghiu.

Celebra soprană a adus un omagiu medicilor români. "Pentru mine medici sunt adevărații sfinți români", a spus soprana.

Angela Gheorghiu a primit, de-a lungul carierei, numeroase distincţii. Ministerele Culturii din Franţa şi România i-au acordat mai multe decoraţii, iar în 2010, soprana a primit titlul onorific Doctor Honoris Causa din partea Universităţii de Arte din Iaşi. Tot atunci, Preşedinţia i-a oferit cea mai înaltă decoraţie, Steaua României. În octombrie 2012, Angela Gheorghiu a primit decoraţia regală "Nihil Sine Deo" din partea Majestăţii Sale Regele Mihai I, pentru promovarea valorilor româneşti peste hotare.