MENIU

Andrei Pleșu: Cum a ajuns să fie „vestea cea bună” din Vinerea Mare prinderea lui Ghiţă

Scriitorul Andrei Pleșu observă în editorialul său din ziarul Adevarul că „ştirea” prin excelenţă, comentată de toată lumea în aceste zile este prinderea lui Sebastian Ghiţă, în Vinerea Mare. O altă știre cu personaje și întâmplări suspecte spune că "Gabriel Oprea ar fi fost drogat (!) de George Maior". Cum am nimerit în nămolul ăsta?, se întreabă Pleșu.

Andrei Pleșu mărturisește că privește scena publică de la noi (guvern, opoziţie, parlament, ziare) cu sentimentul că trecem printr-o chermeză de prost gust:

"Dincolo de petrecerile de sezon, trăite de români mai mult în stilul „1 Mai" şi „23 August", decît în reculegere pascală, ne putem întreba, privind în jur, nu numai „cum petrecem?", nu numai „peste ce vrem să trecem, cînd ne prăvălim în aburii chefului?", ci şi „prin ce trecem?" Eu unul contemplu scena publică (guvern, opoziţie, parlament, ziare) cu sentimentul că trecem printr-o chermeză de prost gust. Iată cîteva „scene":

1. Anul acesta, în Vinerea Mare, „vestea cea bună” a fost prinderea misteriosului Ghiţă. A fost „ştirea” prin excelenţă, comentată de toată lumea. Cum a ajuns băiatul ăsta mediocru, inexpresiv, să răstoarne, cu făcăleţul „dezvăluirilor” sale, întreaga protipendadă a politicii autohtone? Dacă sînt false, atunci de ce ne ocupăm de ele cu atîta foc? Dacă sînt adevărate, atunci am fost şi sîntem pe mîna unor neisprăviţi lacomi, a unor şmecheraşi obraznici, pentru care ţara nu e decît o şansă de carierism ieftin şi un inventar de resurse, tocmai bun de delapidat. Ni se vorbeşte despre întîlniri „secrete”, la şpriţuri, între diferite „organe”, ni se spune că Gabriel Oprea ar fi fost drogat (!) de George Maior, că la cutare reuniune conspirativă din ajunul unei campanii electorale „s-a mîncat timp de două ore, două ore şi jumătate”. Cum am nimerit în nămolul ăsta? Nici nu mai contează care sînt „băieţii buni” şi care „băieţii răi”. Toţi sînt părtaşii aceluiaşi dans macabru, ai aceleiaşi farse.
 
2. Gabriel Oprea, alt „erou” al zilei, povesteşte, destins, în faţa magistraţilor, că în 2008, de frica crizei, a decis să-şi scoată din bancă milionul de euro pe care îl deţinea. Cum adică un milion de euro? Căştigaţi cînd şi cum? Dar dl Dragnea de unde a scos purcoiul de bani de care a avut nevoie ca să-şi facă un pălăţel la Alexandria? Iar acum, de Sf. Paşti, cum îşi permite, cu atîta lejeritate, să-şi petreacă zilele de vacanţă prin îndepărtate ţări exotice? Cîţi români îşi pot permite aşa ceva?", scrie Andrei Pleșu.

Mai multe pe Adevarul.ro.
Mai multe articole despre:
Andrei Pleşu