MENIU

Anchetă: Nu există legătură între arestările din Grecia și celula jihadistă destructurată în Belgia

Nu există nicio legătură între arestările care au avut loc sâmbătă în centrul Atenei și celula jihadistă destructurată săptămâna aceasta în Belgia, în timp ce aceasta se pregătea să comită atentate, a anunțat, duminică, Parchetul belgian însărcinat cu anchetarea cazului, informează AFP, potrivit AGERPRES.

"S-a dovedit că nu există nicio legătură între aceste persoane (arestate la Atena) și ancheta (din Belgia)", a declarat Eric Van Der Sypt, purtătorul de cuvânt al Parchetului federal belgian.

O sursă de informație din cadrul poliției din Grecia a dezvăluit că au avut loc patru arestări, precizând că poliția antiteroristă a transmis probe ADN și amprente digitale pentru a verifica dacă Abdelhamid Abaaoud, un belgian de 27 de ani de origine marocană, prezentat de mass-media belgiene ca fiind liderul acestei celule, figurează printre cei arestați.

Referitor la Abaaoud, Parchetul federal a refuzat din nou să confirme sau să dezmintă dacă acesta a comandat și finanțat, din Turcia sau Grecia, rețeaua din Belgia, cum afirmă mai multe media belgiene.

Abdelhamid Abaaoud ar fi luptat, potrivit mass-media din Belgia, în rândurile grupării Statul Islamic din Siria. El apare de asemenea într-un material video în care se laudă, în numele grupării Statul Islamic, cu comiterea de atrocități, adresându-se zeflemitor camerei de filmat în timp ce conduce o mașină care transportă cadavre mutilate spre o groapă comună.

De asemenea, potrivit media din Belgia, tânărul de origine marocană l-ar fi contactat telefonic, din Grecia, pe unul dintre presupușii jihadiști, care au fost uciși în timp ce poliția a luat cu asalt, joi seara, locul în care aceștia se ascundeau în Verviers (estul Belgiei). Cei doi suspecți au replicat cu tiruri de kalașnikov, urmate de un violent schimb de focuri.

O amplă operațiune de filaj a condus ulterior la arestarea a 13 persoane în mai multe comune belgiene, dintre care cinci persoane au fost inculpate vineri seara pentru "apartenență la un grup terorist". Doi dintre suspecții care au reușit să scape au fost ulterior prinși în Alpii francezi.

Percheziții au permis descoperirea de arme, de produse pentru fabricare bombelor, de importante sume de bani, dar și de uniforme de poliție și documente false.

Potrivit Parchetului federal al Belgiei, celula destructurată, formată în parte din jihadiști întorși din Siria, intenționa să "ucidă polițiști în spațiul public și în comisariate", prin intermediul unor atentate "în întreaga țară".