MENIU

Anca Dragu, la 80 de ani de la Pogromul de la Iași: „Purtăm în spate o istorie grea. Niciodată şi niciunde nu trebuie să mai fim martorii antisemitismului şi xenofobiei”

Anca Dragu, la 80 de ani de la Pogromul de la Iași, mesaj pentru omagierea evreilor nevinovați morți în 1941

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a vorbit despre omagiul adus victimelor nevinovate ale Pogromului de la Iași din 1941, prin şedinţa solemnă de miercuri a Parlamentului de comemorare a acestora pentru prima oară în istoria sa.

„Şedinţa solemnă care ne reuneşte azi în Parlamentul României simbolizează omagiul nostru adus evreilor ieşeni, victime nevinovate, oameni care au avut de suferit din cauza politicilor discriminatorii, rasiste şi antisemite promovate de regimul totalitar în vara anului 1941. Este deopotrivă un moment de introspecţie şi meditaţie, un moment prin care ne asumăm în mod direct acest eveniment tragic din istoria ţării noastre, dar în acelaşi timp reprezintă şi o formă de conştientizare şi de recunoaştere a consecinţelor istorice cauzate de atitudini rasiste şi xenofobe”, a spus Dragu în deschiderea şedinţei solemne.

VIDEO - Ședință solemnă în Parlament, în premieră, pentru comemorarea victimelor Pogromului de la Iași din iunie 1941

„Pogromul de la Iaşi poartă şi astăzi, la 80 de ani distanţă, o puternică încărcătură istorică. (...) Învinuirea pe nedrept, arestările, execuţiile şi torturarea evreilor ieşeni, concetăţeni de ai noştri, rămân fapte a căror justificare nu putem să o acceptăm nici acum. Aceste acţiuni au dat amploare totalitarismului şi consecinţelor sale devastatoare pentru societate. Dramele suferite de victimele acestui masacru şi ororilor petrecute pe străzile Iaşiului la ordinul autorităţilor de la acea vreme rămân fragmente dureroase în istoria noastră, fragmente pe care nu le putem şterge, pe care trebuie să le recunoaştem şi să ni le asumăm. Acestea reprezintă obligaţii morale, care vor ajuta toate generaţiile tinere să conştientizeze şi să respecte valorile toleranţei şi principiile democratice şi ale statului de drept”, a mai spus Dragu.

„Niciodată şi niciunde nu trebuie să mai fim martorii antisemitismului şi xenofobiei, indiferent de forma şi de gradul în care acestea se manifestă. Purtăm în spate o istorie grea, o greşeală uriaşă, care nu a iertat nici ţara noastră. Şi tocmai greutatea ei trebuie să ne facă mai puternici în a combate acest flagel”, a adăugat președintele Senatului.