MENIU

Analiză BOMBĂ! Motivele pentru care presa nu va scăpa niciodată de acoperiții serviciilor secrete

Aurel Rogojan, general în rezervă al SRI, explică prin 10 motive de ce serviciile secrete nu vor reununța niciodată la a menține legături cu jurnaliștii. Materialul generalului în rezevă, publicat de EVZ.ro, este o continuare a dezbaterii publice din aceste zile.

Fostul general explică în primul paragraf al textului că agențiile de presă sunt ”antenele spionajului”.

”Serviciile de spionaj nu pot să fie prezente cu ecusonul lor acolo unde culeg și transmit informațiile”, susține generalul în rezervă al SRI, adăugând că ”patronii agențiilor de presă își dau ecusoanele și legitimațiile agenților secreți, pe care îi angjează cu salarii pe care în serviciile secrete nu le au decât directorii” din serviciile respecitve.

”Pentru echilibrarea balaneței, salariile spionilor trecuți sub acoperirea presei vor compesa veniturile ziariștilor racolați să-i introducă în meserie pe noii lor colegi și să le susțină biografia de acoperire. Nimeni nu vede, nu aude, nu vorbește. Toată lumea este mulțumită. Cerc perfect închis!”, mai scrie Rogojan.

Un alt al doilea motiv este: ”Presa, ținta contrainformativă a serviciilor secrete”.

Rogojan explică că prevenirea publicării informațiilor incomode este un obiectiv de apărare contrainfomativă pe care seriviile secrete și-l asumă.

În al treilea motiv, generalul trecut în rezervă arată că presa va fi mereu o primă sursă de informații pentru serviciile secrete.

”Serviciile de informații pentru securitate sunt cei mai importanți și fideli cititori ai prese, unde și găsesc, nu de puține ori, treburi făcute pe jumătate, ori dimpotrivă, iremediabil compromise. În prima situație, dacă nu colaborează, ziariștilor le pot fi ”furate” ori compromise sursele”, precizează Rogojanu.

În cel de-al patrulea motiv în analiza lui Aurel Rogojan se punctează că presa este un releu de intermediere și acoperire a ”propagandei negre și a celei gri”,

”Folosirea surselor deschise pentru livrarea informației cătuate de pontențialii adversari, dar în parametrii impuși de ținta care nu se lasă oricum cercetată, este o cale de realizare a unei game de acțiuni a cărori mize sunt influența, propaganda, contrapropaganda și dezinformarea”, continuă Rogojan.

Puteți citi mai multe pe evz.ro